Ratatouille

Alle, der har set Pixars film Ratatouille, kender retten med tomater, auberginer, courgetter og peberfrugter. Her får du opskriften på den provencalske klassiker.

Alle, der har set filmen, kan også huske den umanerligt onde madanmelder Anton Egos reaktion, da han får serveret grøntsagsretten til sidst i filmen. Han bliver mild og hengiven og smelter hen i søde barndomsminder.

Det forstår man godt, for ratatouille er rendyrket comfort food, der smager vidunderligt – og så er det endda af den grønne, sunde slags.

Et par tips

Jeg skriver denne opskrift fra køkkenet i et dejligt hus i Sydfrankrig, og så er det jo nemt at sige, man skal vælge ordentlige grøntsager til sin ratatouille. Man får dem jo smidt i nakken her for en euro eller to. Men det er vigtigt, for hvis man køber ukærligt ind, får retten ikke dit livs svar på Anton Ego (din mand, dine børn, you name it) til at gå bagover af begejstring.

Navnlig courgetterne har jeg lyst til at sige lidt om: Gå efter de små af slagsen. Ikke over 15 cm lange, hvis du kan få dem i den størrelse. Jo større, jo mere vandede bliver de, og så får du en sjasket oplevelse ud af det. Det er faktisk ikke størrelsen, det kommer an på. I hvert fald ikke når det gælder courgetter.

Ratatouille 6-8 personer

Olivenolie
2-3 auberginer
4 små courgetter
4 røde peberfrugter
8 store, modne tomater
3 løg
3 fed hvidløg
1 bundt timian
En anelse balsamico
1 bundt basilikum

Start med at skære auberginerne, courgetterne, tomaterne og peberfrugterne i store, grove tern. Løgene skæres i både, og hvidløgene skal hakkes fint. Først skal du brune auberginerne i 5-10 minutter i olivenolie i en stor støbejernsgryde. Tag dem op efter stegningen, og kom dem i en skål, og brun derefter peberfrugter, kom dem i skålen, og brun så courgetterne. Læg dem op i skålen til de andre grøntsager. Der skal et nyt skud olivenolie til hvert hold grøntsager. Skru lidt op for varmen til tomaterne, så de virkelig bobler i gryden. Lad dem stege i ca. 5 minutter, skru ned for varmen, og tilsæt løg og hvidløg. Lad det simre ved lav varme, så løgene blive møre.

Nu kommes auberginer, courgetter og peberfrugter tilbage i gryden, timianbundtet dumpes i og trykkes godt ned i grøntsagerne. Giv grøntsagerne et lille skvæt balsamico, og læg låg på – og så skal gryden bare stå og hygge sig ved lav varme, til grøntsagerne er kogt godt møre. Det tager cirka 1 1/2 time, men faktisk kan en ratatouille næsten ikke få for længe, så du skal ikke være ked af at lade gryden stå på blusset længere end det.

Lige inden servering tager du timiankvistene op, smager til med salt og peber og tilsætter basilikum, som du lige hakker groft inden.

Tips til servering

En ratatouille er sådan en slags allround-vidundermiddel i køkkenet. Den kan serveres varm, lun og kold. I virkeligheden er den bedst dagen efter, når den har sat sig og er blevet endnu mere intens i smagen. Et stykke brød til er nok, men den er også genial til grillet kød, sammen med noget god pasta eller en risotto milanese. Alle børnene her i huset elsker ratatouille, kun den mindste møder retten med den medfødte modstand mod kogte grøntsager. Hun får blendet sin ratatouille til den mest vidunderlige, tætte grøntsagspuré, som til gengæld indtages med fryd.


Det er i øvrigt en god måde at bruge eventuelle rester af ratatouille: som sauce. Man kan eventuelt tilsætte en dåse flåede tomater, en sjat vin og koge den igennem, inden man blender den groft. Hæld den over noget brunet kød – og tadahhhh! – en skøn kødsauce til pasta.

Man kan også gratinere sine rester ved at komme ratatouillen i et fad, lægge skiver af frisk mozzarella eller et drys emmentaler ud over – og så en tur under grillen i ovnen.

Vin til ratatouille

Mit førstevalg til ratatouille er rosé. Du kan finde masser af lækre roséer ved at klikke her. Jeg ville dog heller ikke blive sur over at få serveret en kølig rødvin… Læs om 5 røde vine, der egner sig til kølig servering lige her.

Andre opskrifter med grøntsager? Klik her …

Du kan også få min opskrift på en grillet version af ratatouille her …

Fem hurtige retter til rosé? Dem kan du få her …

Indlæg oprettet 219

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen