Vin til stenbiderrogn

Vin til stenbiderrogn

Hvad drikker man til stenbiderrogn? Her får du nogle overordnede retningslinjer, du kan bruge, når du skal købe ind til forårets flotte lyserøde madder …

Stenbiderens veje er uransagelige. Sidste år var det ikke til at opdrive en stenbider herhjemme. Fiskerne nede på havnen trak opgivende på skuldrene og kiggede fortvivlet ud over Øresund. En ørkenvandring, hvad angik små lækre madder med rogn, cremefraiche og rødløg. I år er det heldigvis anderledes – og du kan mæske dig i ”nordens kaviar” det næste stykke tid.

Jeg kan bedst lide at servere rognen på ristet brød (og ikke blinis) med lidt cremefraiche, avocado, finthakket skalotteløg og dild på toppen – og lige et lille squeeze citron. Til det skal man vælge en hvidvin, der er frisk, crisp, mineralsk og tør – sådan lidt “spids” i det – uden at være sur naturligvis.

Mini-guide: vine til stenbiderrogn

Gå efter druer som Riesling, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner eller Chardonnay (ikke fadlaget version). Du kan også navigere efter områder – kig i det tilfælde efter fx Sancerre, Pouilly-Fumé, Chablis, Alsace, Mosel, Rheingau eller tag om på den anden side af kloden og drik Sauvignon Blanc fra New Zealand. Vinen skal altid være tør: Sec, trocken, dry.

Du kan også vælge en tør cava – det catalanske svar på Champagne – virkelig også en fin makker! En ægte Champagne, hvis du er i stor i slaget. Der er noget skønt ved både at indtage bobler i form af rogn og bobler i form af vin. Drikker du cava eller Champagne, skal du have en extra brut eller brut-version – så er den nemlig tør og passer til stenbiderrognen.

Få gode tips til mousserende vine her …

Rogn & Riesling

Årets første stenbiderrognsmad hjemme i mit køkken blev flot akkompagneret af en Riesling i særklasse. En tysker fra Mosel. Netop Mosel er hjemstavn for nogle af verdens bedste hvidvine på Riesling-druen, og jeg var da heller ikke længe om at kaste 5 ❤️❤️❤️❤️❤️ efter Bender Annaberg Riesling 2018. Ach du lieber, fristes man til at sige. En delikatesse af en hvidvin med masser af blomsternoter i næsen og smag af frugt – både den modne og den syrlige af slagsen. Det er netop det Riesling kan, når den er bedst: Demonstrere charmerende, moden fylde og skarp, spids syrlighed på samme tid. Jeg blev fan i løbet af nul komma fem, og de tre personer (mig selv inklusive), der befandt sig i køkkenet, mens jeg gjorde klar til stenbideranretningen, var lige ved at komme til at tømme flasken inden maden. Det lyder selvfølgelig lidt forslugent, men det er en ros til vinen, der tog os alle med storm. Heldigvis havde vi stadig noget i glassene, da stenbiderrogn, løg, fed cremefraiche, dild og avocado kom på bordet. Det var nemlig et match ud over det sædvanlige.

Rogn og Riesling er et dejligt bogstavrim for en sprognørd, men så sandelig også dejligt for gourmeten. Se at nyde det, inden stenbiderrognen pludselig forsvinder igen. Så sidder du tilbage med Rieslingen. Men det gør måske egentlig ikke så meget … Det gik jo egentlig meget godt uden rognen også.

Link til Riesling

Bender Annaberg Riesling 2018 forhandles hos HvadDrikkerManTil og koster 129 kr. ved køb af 6 flasker. Hop over til forhandleren her.

Indlæg oprettet 224

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen