Vin til stenbiderrogn

Vin til stenbiderrogn

Hvad drikker man til stenbiderrogn? Her får du nogle overordnede retningslinjer, du kan bruge, når du skal købe ind til forårets flotte lyserøde madder …

 

Stenbiderens veje er uransagelige. Nogle år er det ikke til at opdrive en stenbider herhjemme. Fiskerne nede på havnen trækker opgivende på skuldrene og kigger fortvivlet ud over Øresund eller Kattegat. Sådan et forår kan være en ørkenvandring, hvad angår små lækre madder med rogn, cremefraiche og rødløg. I år er det heldigvis et godt år – og du kan mæske dig i ”nordens kaviar” det næste stykke tid.

Jeg kan bedst lide at servere rognen på ristet brød med lidt cremefraiche, avocado, finthakket skalotteløg og dild på toppen – og lige et lille squeeze citron. Til det skal man vælge en hvidvin, der er frisk, crisp, mineralsk og tør – sådan lidt “spids” i det – uden at være sur naturligvis.

 

Mini-guide: vine til stenbiderrogn

Gå efter druer som Riesling, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner eller Chardonnay (ikke fadlaget version). Du kan også navigere efter områder – kig i det tilfælde efter fx Sancerre, Pouilly-Fumé, Chablis, Alsace, Mosel, Rheingau eller tag om på den anden side af kloden og drik Sauvignon Blanc fra New Zealand. Vinen skal altid være tør: Sec, trocken, dry.

Du kan også vælge en tør cava – det catalanske svar på Champagne – virkelig også en fin makker! En ægte Champagne, hvis du er i stor i slaget. Der er noget skønt ved både at indtage bobler i form af rogn og bobler i form af vin. Drikker du cava eller Champagne, skal du have en extra brut eller brut-version – så er den nemlig tør og passer til stenbiderrognen.

Få gode tips til mousserende vine her …

Rogn & Riesling

Jeg har lige forleden haft fornøjelsen af en Riesling i særklasse fra Alsace, og selv om de stakkels mennesker i Alsace nok ikke får så meget stenbiderrogn at spise, så var det faktisk som om, vinen var kreeret til den lyserøde rogn. En delikatesse af en hvidvin med masser af blomsternoter i næsen og smag af frugt – både den modne og den syrlige af slagsen. Der var også små hilsner af honning og tørrede frugter, men det hele holdt i skak af en knivskarp syre. Det er netop det Riesling kan, når den er bedst: Demonstrere charmerende, moden fylde og skarp, spids syrlighed på samme tid. Léon Beyer les Classiques 2019 løber af med 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Rogn og Riesling er et dejligt bogstavrim for en sprognørd, men så sandelig også dejligt for gourmeten. Se at nyde det, inden stenbiderrognen pludselig forsvinder igen. Så sidder du tilbage med Rieslingen. Men det gør måske egentlig ikke så meget … Jeg var faktisk lige ved at komme til at drikke hele flasken sammen med mine medspisere, inden rognen nåede at komme på bordet – og det gik egentlig også helt fint!

Link til Riesling

Léon Beyer Les Classiques fås hos Løgismose til 169 kroner flasken. Du kan finde den lige her.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen