Vin til juleaften

Vin til julemaden

Hvis du synes, det er hårdt at komme gennem julemaden, så bare tænk på julevinen – den har et virkelig tough job. Den skal slås med sukker, syre og fedt i ret massive mængder.

Den danske julemad er sin sag at komme igennem – også for vinen, der bliver serveret til … Den sød/syrlige rødkål, de karamelliserede kartofler, den “brændte”, brune smag af en godt stegt and eller flæskesteg og en god, gedigen sauce med fond og kødsaft er en velsmagende, men også rimelig heftig omgang. 

Ligesom du selv skal tage tilløb og spare op på appetitten i dagevis, så kræver det også noget af vinen, man sætter på julebordet. Den skal have masser af smag, fylde og sødme. 

Det klassiske valg: kraftig rødvin

Helt generelt kan man sige, at rødvine fra Barolo i Italien, Châteauneuf du Pape i Frankrig og Douro-regionen i Portugal alle regnes for gode vine til julemaden. Har du en favorit-rødvin fra Côtes du Rhône, kan du også trygt tage den med til bords. Dette år har jeg fundet en helt perfekt julevin, som jeg tror, vil vække begejstring hele bordet rundt.

Mit valg hedder Pontificis GSM 2018. Etiketten er prydet med nøgler, der godt nok ligner de berømte Châteauneuf-nøgler, men ikke er det. Netop etiket-designet har af samme årsag været emnet for stridigheder mellem producenten og vinfolk fra Châteauneuf-du-Pape.
Men art directoren lavede nogle justeringer på designet, stridsøksen blev begravet, og nu kan julefreden sænke sig. Og du kan synke en dejlig julevin, som er lidt henad Châteauneuf, men mindre robust og mere frugtig. Den er lavet på Grenache, Syrah og Mourvèdre og har noget sødme, der vil sætte rødkål og brune kartofler til vægs. Lad dig rive med af den sydfranske varme!

Den fortjener 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️, et hallelujah og et lille Kvindevin-stempel med “Årets julevin”. Du kan få den hos Nemlig til 79 kr.- set på tilbud til to for 119 kr. Hvis ikke Nemlig bringer ud hos dig, så kontakt Vinimondo (klik her).

Det vovede valg: oversøisk charmør

I min familie spiser vi kalkun i rødvin med svampe juleaften, og det er jo virkelig en ret, som i den grad byder en Pinot Noir op til dans.

Jeg lavede her i efteråret en smagning af Pinot Noir fra Oregon og Californien, hvor jeg fik den ene lækre vin efter den anden. En af de sjoveste smagninger i år.

Jeg tror, mit valg falder på Tuli Pinot Noir 2018. En virkelig inviterende vin med en meget lækker menthol-duft og smag af mørke bær og finsk lakrids. Den har masser af dybde og kraft, men bliver aldrig tung og holder sig super elegant hele vejen igennem. Et vanvittigt glas vin – og så til den pris! Eneste minus: det er svært at føre vinglasset til munden, når man løber rundt med armene over hovedet i begejstring. 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Det er Finewines, der fører den, og du kan få den for 179-229 kr. (alt efter antal). Klik her.

Du kan også læse anmeldelse af alle de andre PN’er, der tog mig med storm. Det foregår lige her ….

Det rebelske valg: hvidvin

Pinot Noir er især god til flæskesteg eller kalkun, men man skal altså heller ikke gå af vejen for en hvidvin lavet på riesling, hvis det er en af de to, menuen står på. Skal du flotte dig, kan du tage en grand cru-riesling fra Alsace – men du kan også gå efter en tysk Riesling med lidt restsødme. Endelig ikke for meget – sødmen må ikke overdøve syren. Det er balancen mellem de to, der kan få det til at spille med julemaden. 



Indlæg oprettet 231

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen