Vin til juleaften

Vin til julemaden

Hvis du synes, det er hårdt at komme gennem julemaden, så bare tænk på julevinen – den har et virkelig tough job. Den skal slås med sukker, syre og fedt i ret massive mængder.

Den danske julemad er sin sag at komme igennem – også for vinen, der bliver serveret til … Den sød/syrlige rødkål, de karamelliserede kartofler, den “brændte”, brune smag af en godt stegt and eller flæskesteg og en god, gedigen sauce med fond og kødsaft er en velsmagende, men også rimelig heftig omgang. 

Ligesom du selv skal tage tilløb og spare op på appetitten i dagevis, så kræver det også noget af vinen, man sætter på julebordet. Den skal have masser af smag, fylde og sødme. 

Det klassiske valg: kraftig rødvin

Helt generelt kan man sige, at rødvine fra Barolo i Italien, Châteauneuf du Pape i Frankrig og Douro-regionen i Portugal alle regnes for gode vine til julemaden. Har du en favorit-rødvin fra Côtes du Rhône, kan du også trygt tage den med til bords. 

Det vovede valg: oversøisk charmør

Jeg kan forfærdelig godt lide Pinot Noir, og jeg kunne selv godt finde på at tage en oversøisk version med som min julekavaler. Nogle vil mene, den er for tyndbenet – jeg synes, det er dejligt med en lidt mere saftig og let vin til den tunge mad.

Jeg har et par favoritter fra Californien – en luksus-version, en favorit i mellemklassen og en value for money-Pinot Noir. Alle gode bud alt efter dit budget. Du kan læse mere om dem hver især ved at klikke på dem nedenfor. 

Pinot Noir Chanin Wine Company Duvarita Vineyard 2014 – 499 kr.

Erath Resplendent Pinot Noir, Oregon 2017 – 149 kr.

Dark Horse Pinot Noir 2016 49,95 – 75 kr. (ofte på tilbud)

Det rebelske valg: hvidvin

Pinot Noir er især god til flæskesteg eller kalkun, men man skal altså heller ikke gå af vejen for en hvidvin lavet på riesling, hvis det er en af de to, menuen står på.

Skal du flotte dig, kan du tage en grand cru-riesling fra Alsace – men du kan også gå efter en tysk Riesling med lidt restsødme. Endelig ikke for meget – sødmen må ikke overdøve syren. Det er balancen mellem de to, der kan få det til at spille med julemaden. 

I sidste øjeblik: Løgismose & Netto

Er du ansvarlig for julevinen, men er for sent ude til at bestille flaskerne eller tage dig tid til at smutte ned til din vinhandler for at finde den helt rigtige flaske, så anbefaler jeg at smutte i Netto.

Find Løgismoses Rød no. 01 på vinhylderne. En charmerende bulderbasse af en rødvin på en blanding af Merlot- og Syrah-druer. Normalt er det ikke druer, man blander, men det er smart gjort, for det giver en vin, der er kraftfuld i udtrykket, men på samme tid blød og rund. Det er en vin, der vil indynde sig hos juleselskabet med sin ligefremhed og umiddelbare charme. Og du slipper med 59 kroner flasken, hvilket jo er en rar ting i en måned, hvor pengene har det med at forsvinde.

Find champagne til din nytårsaften her …

Indlæg oprettet 224

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen