Østers

Guide: hvidvin til østers


Det klassiske valg til østers er champagne. Men hvad nu hvis man ikke er til bobler den dag, man løber ind i et dusin friske østers? Her har du gode bud på alternativer til en flaske skum.Det er selvfølgelig på en eller anden måde svært at forestille sig, at man ikke er i humør til champagne, men bevares … Der kan jo være en dag, hvor man trænger til en stille vin.

Aligoté

Et frækt valg til østers kunne være en Aligoté. Hvis du får en vinnørd forbi til et fad skaldyr, er det en god overraskelse at servere hende et glas af den vin, man typisk kender som den, man hælder oven i solbærlikøren i en kir. Det er sjovt at smage noget andet fra Bourgogne end de sædvanlige chardonnay’er. Min bitre erfaring er, at der ikke er mange spændende aligotéer derude – måske netop fordi alligevel altid bliver blandet med crème de cassis. Men aligoté af den kaliber, som Marc Haisma leverer i sin Bourgogne Aligoté, 2018 skal ikke blandes op. Ren og sylespids med masser af citrusfrugter i smagen. 5 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Pris: 258 / 189,50 kr. v. 12. Læs mere om vinen her …

Chardonnay uden fad

Det er næsten lige så klassisk som champagne at vælge en tør, mineralsk chardonnay fra Chablis. Det du skal holde dig for øje i den henseende er, at vinen ikke har lagret på fad. Det skal være en ståltanks-Chablis, du går efter. Du kan også gå efter ståltanks-chardonnay fra Mâcon. Jeg har pt. to favoritter, der gør sig godt med østers:

Bouchard Père & Fils, Mâcon-Lugny, Saint-Pierre 2018
Vanvittig dejlig vin. Stor friskhed, en let antydning af bitterhed til sidste, men ikke den slags, der generer. 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Erik Sørensen Vin, 150 kr. pr. fl. / 110 kr. v. 6 fl.

Rijckaert Mâcon Villages 2019
Top elegant vin med stor friskhed og behagelig syre. Noget citrus, antydning af fersken i næsen og grønne, saftspændte æbler. 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Bichel 160 kr. pr. fl. / 110 kr. v. 6 fl.

Riesling eller grüner veltliner

Du kan også købe en ung, knastør riesling-vin til dine østers. Kig eller spørg efter områder som Mosel eller Rheingau. Her laves nogle skarpslebne, vanvittigt lækre hvidvine, der som regel sidder lige i skabet.

Det kunne også være en idé at nappe en hvidvin på grüner veltliner-druen. Lige pt. er jeg helt vild med denne vin fra Østrig – eller Atomwine om du vil: Alzinger Dürnstein 2018 til 139 kr. pr. fl. Vanvittigt dejligt glas vin. Super aromatisk og samtidig knivskarp og frisk. Lige i øjet – 5 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️. Find den her.

Både riesling og grüner veltliner har stort lagringspotentiale, men til dine østers skal du have den unge vin.

Sauvignon blanc og chenin blanc

Du kunne også tage tilbage til Frankrig og finde dig en vin på sauvignon blanc. Byen Sancerre er uundgåeligt, når vi snakker denne drue, og hvis du har været her, vil du også vide, at Sancerre ligger på gammel havbund, og at man vader rundt i gamle fossiler af bl.a. østers. Derfor er der noget smukt ved at vælge en Sancerre til sine skaldyr.

Domaine Vacheron, 2019 er biodynamisk, ultra klassisk og virkelig stram i smagen. Elegant til sidste dråbe og som skabt til skaldyr. 5 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ til vinen, som du kan finde hos Laudrup vin her … Pris: 318 kr. / 239 kr. v. 12 fl.

Tag fra Sancerre ud vestpå langs Loire-floden og stop i Saumur ved Domaine A. Lambert. Prøv Clos Midi Blanc, 2019 på chenin blanc-druen sammen med et fad Atlanterhavs-østers, og du vil næppe savne andet end højst endnu en omgang østers og endnu en flaske chenin blanc. Vinen er super stram og ren i smagen. Dejlig syre. Pris: 199/159 v. 12. 4 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Læs mere om vinen her …

Læs her om champagne og anden dejlig mousse …

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen