Vin til stenbiderrogn

Kvindevin med rogn

Stenbideren er ikke nogen skønhed, men dens pink æg er en himmerigsmundfuld, og skyller man rognen ned med et glas crispy hvidvin, synger englene …

Den lille grimme stenbider er ikke til at få hold på. Nogle år kommer der ganske få i danske farvande, andre år er de over det hele. I år er den kommet ekstremt tidligt – og det skal man bare glæde sig over. Se at få serveret nogle lyserøde rognmadder derude. På blinis eller ristet brød og så bare derudad med cremefraiche, løg, dild og hvad dit madhjerte ellers begærer.

Lynguide til stenbider-vin

En lynguide til stenbiderrogn lyder sådan her: Gå efter druer som Riesling, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner eller Chardonnay (ikke fadlagret version). Du kan også navigere efter områder – kig i det tilfælde efter fx Sancerre, Pouilly-Fumé, Chablis, Alsace, Mosel, Rheingau eller tag om på den anden side af kloden og drik Sauvignon Blanc fra New Zealand. Vinen skal altid være tør: Sec, trocken, dry. Du kan også vælge en tør cava – det catalanske svar på Champagne – virkelig også en fin makker! En ægte Champagne, hvis du er i stor i slaget. Der er noget skønt ved både at indtage bobler i form af rogn og bobler i form af vin. Drikker du cava eller Champagne, skal du have en brut-version – så er den nemlig tør og passer til stenbiderrognen. Kan man få fat i en helt pivfrisk rosé fra Provence, der lige er blevet frigivet, er der pludselig lyserødt allevegne, og rogn og rosé smager vanvittig godt sammen.

Rogn & Riesling

Årets første stenbiderrognsmad hjemme i mit køkken blev flot akkompagneret af en Riesling i særklasse. En tysker fra Mosel. Netop Mosel er hjemstavn for nogle af verdens bedste hvidvine på Riesling-druen, og jeg var da heller ikke længe om at kaste 5 ❤️❤️❤️❤️❤️ efter Bender Annaberg Riesling 2018. Ach du lieber, fristes man til at sige. En delikatesse af en hvidvin med masser af blomsternoter i næsen og smag af frugt – både den modne og den syrlige af slagsen. Det er netop det Riesling kan, når den er bedst: Demonstrere charmerende, moden fylde og skarp, spids syrlighed på samme tid. Jeg blev fan i løbet af nul komma fem, og de tre personer (mig selv inklusive), der befandt sig i køkkenet, mens jeg gjorde klar til stenbideranretningen, var lige ved at komme til at tømme flasken inden maden. Det lyder selvfølgelig lidt forslugent, men det er en ros til vinen, der tog os alle med storm. Heldigvis havde vi stadig noget i glassene, da stenbiderrogn, rødløg, fed cremefraiche, dild og avocado kom på bordet. Det var nemlig et match ud over det sædvanlige.

Rogn og Riesling er et dejligt bogstavrim for en sprognørd, men så sandelig også dejligt for gourmeten. Se at nyde det, inden stenbiderrognen pludselig forsvinder igen. Så sidder du tilbage med Rieslingen. Men det gør måske egentlig ikke så meget … Det gik jo egentlig meget godt uden rognen også.

Link til Riesling

Bender Annaberg Riesling 2018 forhandles hos HvadDrikkerManTil og koster 129 kr. ved køb af 6 flasker. Hop over til forhandleren her.

Jeg havde for nylig gang i et andet rim-projekt her på bloggen – nemlig Riesling og brisling. Det var også godt! Læs med her …

Indlæg oprettet 233

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen