Rødvin

Himmelsk Pinot Noir fra Oregon & Californien

Nogle smagninger minder én om, hvor spændende vinverdenen er. Denne smagning af Pinot Noir fra den amerikanske vestkyst fik det til at regne med hjerter …

Nogle gange tænker jeg, at det var meget bedre i gamle dage, og så drømmer jeg mig til forfattermiljøet i 1920’ernes Paris, impressionisternes Frankrig eller Karen Blixens Afrika. Men når det kommer til vin, så ved jeg, jeg lever i vinens guldalder. Akkumuleret viden, teknologiske fremskridt og opfindsomhed er nogle af de faktorer, der gør, at der findes utrolig meget spændende og dejlig vin i verden netop nu. Det er denne smagning et godt eksempel på, og jeg er glad for, der er nogen, der har gjort sig umage med at finde klasse-vin fra den amerikanske vestkyst og bragt flaskerne den lange vej herhjem. Tak for det!

Den her smagning var en nydelse på linje med hængekøjelæsning, hovedbundsmassage og hjemmebagt drømmekage. Det har regnet med hjerter, og jeg har været ganske salig på min helt rette rødvinshylde.

Sådan gjorde jeg …

Jeg skrev ud til en række af Danmarks førende vinforhandlere og -importører og bad dem sende deres bedste bud på Pinot Noir fra Oregon og Californien. Det var helt bevidst at indsnævre feltet, selv om det selvfølgelig var fristende at se, hvad Bourgogne kunne byde på. Men Bourgogne tager vi en anden gang – ikke mindst fordi priserne så formentlig var strøget helt til tops. Og apropos pris: Deltagerne kunne sende så mange vine, de ville, og der var ikke loft på prisen, så nogle af vinene er da dyre. Men med alle de orange lande på Udenrigsministeriets verdenskort kan vi vist med ro i sindet låne lidt fra rejsekontoen og købe en flaske vin, der sender humøret i vejret og os selv på drømmerejse til fremmede himmelstrøg. Det er sådan, vi må opleve Californien og Oregon i øjeblikket.

Hjerteregn

Man siger Pinot Noir er en primadonna-drue, som er svær at få styr på. Men noget tyder på, de godt ved hvad, de skal stille op med problembarnet på den amerikanske vestkyst. Det er længe siden, jeg har smagt så mange gode vine på stribe. De onde siger, oversøisk Pinot Noir er vammel og for meget. Men den her smagning gav et helt andet billede. Super elegante og spændende vine, som har meget mere at byde på end overfladisk telefonsælger-charme.

Nu vil du kigge ned over den følgende liste og tænke, jeg er blevet vanvittig (eller fuld) eller har lavet en fejl. Men nej! Der var virkelig så mange vine, der trods deres forskellighed gjorde sig fortjent til de mange hjerter. Hvis du har brug for mere fyldige beskrivelser af vinene, opsøg da forhandleren. Jeg har prøvet at fatte mig i korthed her.

Vine til 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

RÉSONANCE VINEYARD, WILLAMETTE VALLEY, OREGON, 2016
Hurra for en fin vin! Så blød og lækker. Som at drikke ren velour. Det er Bourgogne-producenten Louis Jadot, der har lavet sin første vin uden for Bourgogne her i Villamette Valley i Oregon, og han skriver, de her laver ekspressive vine med Bourgogne-accent. Det kunne lyde som noget, han har betalt reklamefolk for i dyre domme, og det har han givetvis, men jeg er ligeglad, for det passer. Det er klassisk Pinot Noir, som sidder lige i skabet.
Kjær Sommerfeldt, 359 kr./309 kr. på tilbud.

RÉSONANCE VINEYARD, 2015
Igen Bourgogne-producenten Jadot på udebane rent geografisk, men ikke hvad angår vinhåndværket. Blød og lækker vin med en god syre. Der burde være et billede af denne vin, når man googler begrebet ”elegance”.
Kjær Sommerfeldt, 499 kr. / 449 kr. på tilbud.

TULI, SONOMA COUNTY, 2018
En virkelig inviterende vin med en meget lækker menthol-duft og smag af mørke bær og finsk lakrids. Den har masser af dybde og kraft, men bliver aldrig tung og holder sig super elegant hele vejen igennem. Et vanvittigt glas vin – og så til den pris! Eneste minus: det er svært at føre vinglasset til munden, når man løber rundt med armene over hovedet i begejstring.
Fine Wines 229 kr. / 179 kr. v. 12 fl.

WHISTLER, SONOMA COAST, 2018
Elegant og let Pinot Noir i en kølig stil med stor friskhed. Den er easy drinkable med masser hindbær, tranebær, jordbær og lidt flødebolsje-fornemmelse i eftersmagen. Men det er ikke bare en pleaser – der er også noget til hjernen i denne vin: flere lag, der skal udforskes og opdages. Jeg er klar som opdagelsesrejsende med proptrækker og glas!  
Erik Sørensen Vin 400 kr. pr. fl. / 300 kr. v. 2 fl.

ARTERBERRY MARESH, DUNDEE HILLS, 2017
Let, lys og delikat frugt-præget vin med et strejf af fløde-jordbærbolsjer i eftersmagen. Love at first zip – og potentielt en livslang kærlighed med Arterberry Maresh!
Fine Wines 299 kr. pr. fl. / 239 kr. v. 12 fl.

AU BON CLIMAT, SANTA BARBARA, 2017
”Mon Dieu,” ville man sige i Bourgogne. I Californien siger man ”Oh my God!”. Sikke en vin! Finesserig og kølig vin, der trækker et fløjlsbeklædt spor af røde sensommerbær og skovbund efter sig. Jeg var solgt til stanglakrids over den her charmerende californier.
Fine Wines, 249 kr. / 199 kr. v. 12 fl.

CALISTA, MONTEREY COUNTY, 2016
Producenten skriver selv ”cola flavours” om smagen på denne vin, hvilket måske kan forekomme lidt flabet, men det er sandt. Hvordan det kan virke i en vin, har jeg svært ved at redegøre for, men det smager dælme godt. Elegant, fyldig og kompleks Pinot Noir.
Supervin 249,95 kr. / 219,95 kr. v. 6 fl.

RESPLENDENT, OREGON, 2019
Finesserig og let med masser af hindbærsaft, virker nærmest læskende. En Pinot Noir i den spinkle ende af spektret, hvilket man bestemt ikke skal kimse ad. Top elegant. En vin, man roligt kan købe et godt arsenal af.
Kjær Sommerfeldt, 149 kr. på tilbud.

SEVEN SPRINGS, EVENING LAND, OREGON, 2017
Blød og elegant koldklima-Pinot Noir med diskret mynte i næsten efterfulgt af en klassisk skovbund- og generøs bær-fornemmelse. Rar syre og bløde tanniner tager dig i hånden og får den her vin til at forsvinde som dug for solen. Nogle gange kan man tale en vin op, når man sidder en flok venner og analyserer en flaske vin, men det behøver den her vin ikke. Den taler helt for sig selv!
Laudrup Vin 429 kr. / 369 kr. v. 6 flasker

Vine til 5 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

WENTE VINEYARDS, MONTEREY, 2016
Kølig stil, masser af hindbær og kirsebær. Totalt i balance. Vinanmelderen som glad smiley for enden af glasset.
Skjold Burne 199,75 kr. / Tilbud 160 kr.

FIRESTEED, PINOT NOIR, OREGON
Blød, let, meget feminin Pinot Noir, antydning af røgsmag. Hip hurra for den her slags vin!
Meny 125 / 169,95 kr.

ROCKBOUND, SANTA MARIA VALLEY, 2016
Meget tydeligt amerikansk. Til den sødmefulde side med masser af modne brombær, sol, varm stil. Easy drinkable, fyldig og charmerende.
COOP 399 kr. / 299 kr. v. 6 fl.

RODNEY STRONG VINEYARDS, RUSSIAN RIVER VALLEY, 2014
Antydning af røg i smag og duft på en baggrund af modne bær og skovbund. Totalt smooth operator med en behagelig syre. 
Skjold Burne, 249,75 kr.

WILLAMETTE VALLEY VINEYARDS ESTATE, OREGON, 2013
En Pinot med alder, masser af modne kirsebær, lidt røg, god syre.
Skjold Burne 315 kr. pr. fl. / 250 kr. på tilbud

Vine til 4 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Arius, Pinot Noir, 2018
Dejlig, lige ud ad landevejen og likeable.
Supervin 169,95 kr. pr. fl. / 149,95 kr. v. 6 fl.

Santa Rita Hills, 2018
Skøn bærpræget Pinot Noir. Let og lækker.
Laudrup Vin 239 kr. på tilbud

Mange Pinot Noir-vine har sådan en skovtur på en lun sensommerdag-feel over sig. Det gør efter min mening vinene selvskrevne til retter med svampe. Du kan få opskriften på stjernekokken Yotam Ottolenghis svampelasagne lige her.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen