Bourgogne vingård

Hvid Bourgogne der er til at betale

Når man siger hvid Bourgogne, tænker de fleste på de lækre, men også dyre Chardonnay-vine fra berømte appellationer som Meursault og Puligny-Montrachet. Men vover man sig væk fra de verdenskendte vinbyer, finder man masser af lækker vin, som er i et helt andet prisleje …

Forestil dig København K for 20-30 år siden. Der var dem, der sværgede til livet i city og aldrig kunne finde på at vove sig ud i brokvartererne, fordi de havde det bedst i centrum. Fair nok – der er bestemt dejligt i indre by med de fine 1700-tals-huse og statelige bygninger og pladser. Men tænk på alle de spændende oplevelser og billige, fede lejligheder, der ventede i brokvartererne dengang.

Forestil dig så Bourgognes Côte d’Or med de berømte appellationer som vores København K. Og så det hav af andre appellationer som ”brokvartererne” udenom: Masser af byde på, men mindre kendte og langt fra lige så dyre. Det er Bourgognes svar på hyggelige små gader på Nørrebro, grønne oaser på Vesterbro og glemte villakvarterer på Amager vi skal smage på denne gang.

En anden slags Bourgogne-vin

Det er selvfølgelig lidt forsimplet, men det er for at sige, vi i denne smagning af hvidvine er taget væk fra det glamourøse og pricy Bourgogne. Syd for Côte d’Or er det mere bondsk på den gode måde, smukt og uberørt. Her er der gamle traktorer og katte, der sover middagslur i hølæsset, bløde bakker og gamle vejtræer, mænd med slidte kasketter og selvfølgelig vin i lange baner. For også de anerkendte producenter fra de verdenskendte områder laver vin her. De har forlængst opdaget, at der er noget at komme efter her i Bourgognes brokvarterer.

Læs mere om Bourgogne hos vinkvinde no. 1: Jancis Robinson.

Man skal ikke tro, man får Bourgogne-vin på den måde, man kender fra Meursault og Puligny-Montrachet. Det er noget andet – men dette andet kan være – og er ofte – ekstremt godt og delikat. Jeg har godt nok sukket af velvære over mange glas vin herfra, og jeg ville gerne afsøge området mere systematisk. Derfor skrev jeg ud til en række af de dygtigeste importører og forhandlere og bad dem sende mig hvidvin fra udkants-Bourgogne og kunne konstatere, at jeg heldigvis ikke er alene med min faible for Bourgogne fra de mindre kendte appellationer. Her er her kan du se resultatet af smagningen. Som sædvanlig bringer jeg kun de vine, jeg holder af, og de har fået hjerter med på vejen.

Vine med 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Begge nedenstående vine er i mine øjne enormt alsidige og klarer skærene for dig fra aperitif over skaldyrsretter og fiskeserveringer til grønne retter, fjerkræ og salater.

Bouchard Père & Fils, Mâcon-Lugny, Saint-Pierre 2018
Vanvittig dejlig vin. Som at gå på æblerov og spise løs af modne, men syrerige æbler. Stor friskhed, en let antydning af bitterhed til sidste, men ikke den slags, der generer. Jeg rydder en plads i vinkælderen, selv om den her vin næppe får lov at ligge i fred særligt længe.
Erik Sørensen Vin, 150 kr. pr. fl. / 110 kr. v. 6 fl.

Rijckaert Mâcon Villages 2019
Svaret på friskhedsfascistens (mine) bønner. Jeg er helt solgt til denne top elegant vin med dens store friskhed og behagelige syre. Noget citrus, antydning af fersken i næsen og grønne, saftspændte æbler. Den her skal indgå i mit faste vin-repetoire.
Bichel 160 kr. pr. fl. / 110 kr. v. 6 fl.

Vine med 5 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Prosper Maufoux, Mâcon-Villages 2019
En blød og dejlig vin med masser af citrusnoter og saftige æbler.
Supervin 169,95 kr. pr. fl. / 149,95 kr. v. 6 fl.

Domaine de la Creuze Noire, Pouilly-Fuisse 2016
En vin med alder, der har forladt det friske, men til gengæld er rund, vellykket og smooth. Der er noget med nogle nødder, og smør i duft og smag. Et vanvittigt dejligt match til ost i den tørre genre, fx comté. Eller måske en smørstegt pighvar …!
Supervin 249,95 kr. pr. fl. / 179,95 kr. v. 6 fl.

Meurguey-Croses, Viré-Clessé, Vieilles Vignes 2018
En regulær citrusbombe med masser af aroma og stor syre.
Erik Sørensen Vin 220 kr. / 130 kr. v. 6 fl.

Domaine de Roally, Vire-Clessé 2018
En vin rund, lækker vin til den lidt mere tunge side.Virkelig indbydende duft af ananas, æble og pære. Der er noget bagt æble eller æblemos og antydning af sød lakrids i smagen.
Bichel 185 kr. pr. fl. / 145 kr. v. 6 fl.

Domaine Smith-Chapel, Bourgogne Aligoté 2019
Godt fundet inden for en svær disciplin. Aligoté er en lidt glemt og overset drue, som er svær at finde i en god version. Det er den, man hælder i aperitiffen kir, men når den er som her, er der ingen grund til at finde solbærlikøren frem: lækker, saftig og knitrende frisk. Kunne klæde en omgang snegle à la bourguignonne med hvidløgssmør at få selskab af den her syrerige sag.
Laudrup Vin 279 kr. pr. fl. /199 kr. v. 12 fl.

Famille Perrachon, Mâcon-Villages, Vieilles Vignes 2019
Hvis du kan lide pomelo, skal du drikke denne vin, som i hvert fald gav mig associationer til den store citrusfrugt, som har en lækker balance mellem sødme og syre. Præcis som vinen her. Jeg er fan!
Skjold Burne 100 kr. på tilbud, normalpris 150 kr.

Vine med 4 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Mâcon Villages Chardonnay, Cave de Lugny 2018
Ret dejlig blød, æblesag med lidt citrusnoter. God til prisen.
Meny normalpris 69,95 kr. / på tilbud i uge 50

La Tour de Brully, Bourgogne Chardonnay 2018
Mild, syrlig, let, lidt nødder og smør. Lækker.
Skjold Burne 155 kr. på tilbud / normalpris 169,95 kr.

Saint-Véran, Famille Vincent, Château Fuissé 2018
Frisk, syrerig og totalt straight forward. Ingen slinger i valsen. Hvis du siger østers, siger den her vin “ja tak”.
Theis Vin 199,95 kr. / 179,95 kr. v. 6 fl.

Manciat Poncet, Mâcon-Charny Les Chênes 2017
Syrerig, slank og clean – og så alligevel med et krydret præg. Perfekte kompagnon til skaldyr!
The Wine Company, 125 kr. / 99 kr. v. 6 fl.

Chapelle aux loups, Saint Véran, Louis Jadot 2018
En tør vin, som er meget ren i udtrykket. Ingen floral flower power eller frugt-udskejelser. Helt straight og klassisk.
Kjær Sommerfeldt 189 kr. / 159 kr. v. 6 fl.

Domaine de L’Epinet, Viré-Clessé, 2015
Meget gul i farven. Smager og dufter af honning og nedfaldsæbler. Her har du vinen til dine tørre oste. Ifølge Supervin en frisk og sprød vin, men det må være den nye årgang: her får du stor, blød fylde, sødmefuldhed og rundhed. Gad virkelig godt smage den nye årgang – det virker lovende det her.
Supervin 169,95 kr. / 129,95 kr. v. 6 fl.

Billedet er lånt fra FDMs hjemmeside, hvor du kan finde rejsetips til Bourgogne.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen