En nålestiksoperation

Det lyder som en tryllekunst eller snyd og humbug. Men man kan faktisk få sig et glas af sin yndlingsvin uden at hive proppen af flasken. Det har det amerikanske firma Coravin sørget for. 

Der er mange grunde til at nøjes med et enkelt glas vin. Sundhedsmyndighederne anbefaler at nøjes med få genstande, og her i januar især er de fleste enige om, at det er en god idé at skrue ned for alkoholindtaget oven på december måneds vellevned. Man kan også have lyst til at drikke et enkelt glas ud fra devisen less is more – og bare tage et enkelt glas virkelig god vin en gang imellem. Men når så man har åbnet flasken, er det jo surt at rense afløb med resten eller donere den lækre flaskes indhold til endnu en gryderet baseret på vin. Og så kommer man måske liiiige til at drikke et glas mere. 

Vin ud, argon ind

Men ikke hvis man er den heldige ejer af et Coravin-skænkesystem. Her kan man tage et enkelt glas af flasken uden at hive proppen af. Det foregår sådan, at man via en patron med en tynd nål, der trænger gennem vinproppen, ertsatter den vin, man skænker, med den smags- og duftneutrale ædelgas argon. Få sekunder efter man har hældt op og fjernet nålen, lukker korkproppen sig igen. Vinen i flasken undgår oxydering og fortsætter den udvikling, den ellers var i gang med. For mere teknisk udførlige detaljer, læs her.

Vinverdenens Schwarznegger

Jeg har længe været fascineret af tanken om Coravin-systemet, og da jeg blev inviteret til et arrangement, hvor jeg kunne få lov at teste det, sagde jeg naturligvis ja, så jeg kunne få syn for sagen. Det foregik på Pluto en regnvåd decemberdag, og jeg mødte spændt op til en smagning, der var befolket af folk fra vin- og livsstilsbranchen. En mand, der talte som Arnold Schwarzenegger og havde nogenlunde samme statur, bød velkommen. Den store mand i jakkesæt fortalte entusiastisk om Coravin og alle systemets anvendelsesmuligheder. Han introducerede os også for luksusmodellen, der har indbygget LED-lys, kan hooke op på bluetooth og Coravin-app’en og connecte med det, Schwarzenegger med solid tysk accent kaldte for en “Firtual wine cellar.” Jeg stod lidt af der i den virtuelle vinkælder – det lød lige lovlig avanceret for min smag – men standardmodellen, som vi testede, levede fuldt op til mine forventninger. Super nem at betjene – selv for én, der har hænderne skruet helt forkert på og ikke gider læse brugsanvisninger og derfor altid kommer galt af sted. Anvendelig, lige ud ad landevejen og ret idiotsikker. Og genial. Hvis nu du ikke deler vinsmag med den, du bor sammen med. Genial hvis du vil have et glas af din dyre årgangsvin en tirsdag aften, fordi du skal fejre noget. Eller har en samling fine vine, hvor du gerne vil følge med i vinens udvikling, inden du lader proppen gå. 

Nørdens værktøj

Indrømmet – det er da en leg for for nørder. Men det er der så meget, der er. Og her var der faktisk noget grej med mening. Der er cirka til 15 glas i en patron, der koster 70 kr., så der skal selvfølgelig en vin af en vis kaliber til, før man hiver sin Coravin, der i øvrigt koster omkring 2000 kr. (afhængigt af model, forhandler mv.), frem. Det er nok ikke Nettos den bedste til 30 kroner, man skal bruge sin argon på. Men i forbindelse med arbejdet med min Blixen-bog, har jeg anskaffet mig nogle store vine, som jeg gerne vil åbne på det rette tidspunkt. Jeg har også lige rejst gennem Bourgogne og har jeg nogle flasker, som jeg gerne vil være sikker på er klar, inden jeg hiver dem op. Her kan jeg godt se, at det giver god mening at tage Coravin i brug. 

Og mens jeg hygger mig med mit nye værktøj, vil jeg glæde mig til, at Coravin også får udviklet et system, der gør det muligt at lave nålestiksoperation på champagneflasker, så man kan få et glas brus uden et knald først … 

Få min parlør til Bourgogne-appellationer her.

Eller læs om en vin, der er så legendarisk, at man bør gøre honnør for den. 

Indlæg oprettet 205

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen