Kvindevin rosé

Kvindevin kårer årets rosé

Det er sæson for rosé, og Kvindevin har i læsernes tjeneste smagt sig gennem en lang række sydfranske roséer for at finde de vine, som fortjener opholdstilladelse i dit køleskab til sommer.

Jeg har skrevet ud til en håndfuld af Danmarks dygtigste vinimportører med den direkte opgave, de skulle sende mig det bedste, de havde fra Sydfrankrig i årgang 2020. 

Det er i sagens natur ikke muligt at indsamle prøver fra samtlige danske importører, men jeg holder øje med roséerne på hylderne derude, og kommer der nye, dejlige vine til hen over sommeren, så lover jeg, de finder vej til bloggen. I’ll keep you posted. 

Der findes masser af anden rosé, men Provence er nu engang roséens vugge, og selv om der laves masser af spændende rosé alle mulige andre steder, har jeg altså fokuseret på det område, der er ekspert ud i den klassiske, tørre rosé, der byder på stor frugtighed, friskhed og elegance.

Ros til rosé-importørerne

Jeg har smagt hundredvis af roséer gennem de sidste år. Af alle dårlige vine er en dårlig rosé nok det værste. Det er en virkelig mishandlet genre. Derfor er det også dejligt at se, at der er masser af importører, som gør sig umage. 

Engang var man selv nødt til at hente roséen i Frankrig, hvis man ville have et ordentligt glas – sådan er det gudskelov ikke længere. Og det betyder ekstra meget i år, hvor færre nok kommer ud at rejse. Så en ægte, dybfølt tak til dem, der har forstået, at rosé skal tages alvorligt!

Drik rosé nu!

Det, den tørre sydfranske rosé har at byde på, er dens friskhed, frugt og sprødhed. Den er for langt de flestes vedkommende lavet med henblik på at skulle drikkes samme år, som den hældes på flaske – det vil sige i år skal vi drikke høsten fra sidste år og gå efter de flasker, hvor der står 2020 på.

I år anbefaler Kvindevin en række rosévine. Det synes jeg er den bedste service, jeg kan give mine læsere. Importørerne og forhandlerne er nemlig bredt repræsenteret, og dermed er det altid nemt at finde en god rosé – uanset om man shopper online eller fysisk.

De er inddelt efter antal hjerter, men alle der er nævnt er bestemt værd at hælde i glasset og spendere en sommeraften med.

Der er to priser angivet ved flere af vinene. Det er, hvis de er på tilbud, eller der er mængderabat. Tjek forhandlerne for nærmere information.

6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ i Kvindevins rosésmagning

HENRI BONNAUD 2020, ERIK SØRENSEN VIN, 125 / 150 KR.
Alle, der har gået en sommermorgen på et sydfransk marked og indsnuset duften af ferskner, nektariner og abrikoser vil kunne genkende sansningerne med Henri Bonnauds rosé i glasset. Smagen er hindbæragtig og ender ud i lidt anis. Rund og blød fylde strammet op af en elegant syre. 100 % ren Provence. Jeg er kæmpe fan!
Link til vinen her.

CHATEAU D’ÉOLE 2020, LØGISMOSE, 139 KR.
En rosé, som vækker livsglæde og sender dig direkte på associationsrejse til Provence. Der er cikadesang og susen i cypresserne fra første sip til sidste dråbe. En fyldig syltet frugt-fornemmelse og fine bær tøjlet af syrlige citrusnoter. Alt du ønsker dig af en rosé!
Link til vinen her.

CHÂTEAU DE BREGANÇON, LA RÉSERVE 2020, PHILIPSON, 149,95 / 179,95 KR.
Der er nogen, som siger, rosé er en kunstart, og et godt sted at studere den kunst, er i flasken her. Brégançon har været fast roséleverandør til skiftende franske præsidenter – og bliver det igen i år for Kvindevin, for det her er en fabelagtig rosé. Delikat og finesserig til sidste dråbe. Man fristes til at sige en rigtig feminin vin, men så kan det være, man fornærmer præsidenten.
Link til vinen her.

CHÂTEAU DE BREGANÇON, CUVÉE ISAURE 2020, PHILIPSON, 179,95 KR. / 219,95 KR.
Endnu et pletskud fra Brégançon. Smuk, lys laksefarve og en duft af noget nærmest marmeladeagtigt. Den næsten knaste mellem tænderne af sprødhed og indhyllede mine smagsløg i ren rosélykke.
Link til vinen her.

CHÂTEAU DE BREGANÇON, CUVÉE B PARCELLES 2020, PHILIPSON, 109,95 KR. / 134,95 KR.
Brégançon begår hattrick med cuvée B Parcelles, og jeg sidder med roséglasset i hånden og tænker, at vinmageren på Brégançon må være min soulmate! Vinen har en mild duft af ferskner, og vinen er i den spinkle ende, men på en meget elegant, frisk og nærmest læskende måde.
Link til vinen her.

DOMAINE DES TERRES BLANCHES 2020, OTTO SUENSON, 159 KR.
Den slags rosé som får en til at forstå, hvorfor roséen går sin sejsgang verden over. En fin verden af hvide blomster, saftige citrusfrugter og solmodne ferskner invaderer din næse og gane, og der er kun én ting at gøre: 100 % ren overgivelse.
Link til vinen her.

JAS DES VIGNES 2020, MENY, 59,95 / 89,95 KR.
Meget floral og parfumeret, men godt tøjlet: Smagen stadig spinkel og elegant til trods for den overvældende aroma. Et fund til prisen – især når Meny kører den ud på kassebåndet til 59,95 kr.!
Find den nærmeste Meny her.

CHÂTEAU CROIX D’ALLONS, BANDOL, 2020, INCENDI VINE, 130 KR.
Man siger, rosévin bliver rigtig god, når vinstokkene kan se havet, hvilket de kan i Bandol. Denne rosé kan i hvert fald underbygge tesen. En gourmet-rosé i perfekt balance og en af de vine, der i den grad fortjener at blive inviteret med til middagsbordet i sommerkøkkenet.
Link til vinen her.

BERNE INSPIRATION 2020, THEIS, 129,95 / 159,95 KR. 
Det kan godt være, det er en brite, der står bag Berne, men vinen er umiskendeligt provencalsk i den klassiske, underspillede, elegante stil. Jeg skifter uden at kny min five o’cock tea ud med en flaske rosé fra Berne. Wow!
Link til vinen her.

ULTIMATE PROVENCE 2020, THEIS VINE, 159,95 / 199,95 KR.
En vin til dig, som godt kan lide, når der spilles på de lyse, spinkle toner. En antydning af bolsje-agtig lækkerhed i kombination med en genialt doseret syre gør mig til erklæret fan – det her er roséhåndværk i verdensklasse!
Link til vinen her.

5 ❤️❤️❤️❤️❤️ i Kvindevins rosésmagning

DOMAINE LA COURTADE, ALYCASTRE, PHILIPSON, 2020, 114,95 KR.
En rosé, som går stille med dørene i både farve og bouquet. Men lad dig ikke snyde af det underspillede. Det er provencalsk elegance på flaske: tør stil, frugtet friskhed og en afslutning på en lille lakridsnote.
Link til vinen her.

MANON, CÔTES DE PROVENCE 2020, VINIMONDO, 119 KR.
Forførende duft efterfulgt af en korrekt, spinkel og forfinet smag. Perfekt til varme sommeraftener.
Link til vinen her.

CHÂTEAU PARADIS, COTEAUX D’AIX EN PROVENCE, LAUDRUP VIN, 129-172 KR.
At snuse til denne vin er som at slentre gennem haven på en varm sommerdag og smånipse røde bær af buskene. Ribs dominerer, men der gemmer sig også hindbær og jordbær inde bagved. En fyldig vin med lidt smag af fersken, balanceret af et syrligt citruspræg. Med den her vin i glasset skal det nok blive sommer!
Link til vinen her.

STEFF ROSÉ BY BONNAUD, 2020, ERIK SØRENSEN VIN, 95 / 135 KR.
Sådan en slags vin, du godt gad, lå på køl, når du kommer hjem fra stranden med salt i håret og sand mellem tæerne. Friske bæraromer og fin syre – en total terasse-klassiker.
Link til vinen her.

DOMAINE GAVOTY, CUVÉE RÉCITAL, 2020, LØGISMOSE, 118 KR.
Domaine Gavoty med Roselyne Gavoty i spidsen har lavet vin i Provence gennem otte generationer, og man kan smage, man er i gode, kyndige roséhænder hos Roselyne. Det er en raffineret, fin sag med sart blomsterduft og en lang og frisk ferskensmag.
Link til vinen her.

CHÂTEAU PESQUIÉ, LES TERRASSES 2020, PHILIPSON 79,95 / 109,95 KR.
Saftig rosé, der tager dig i hånden og leder dig på en behagelig guidet tur gennem frugthaven. Masser af bær og røde frugter. Sommer på flaske. 
Link til vinen her.

SAINT TROPEZ GOLD 2020, PHILIPSON, 149,95 / 179,95 KR.
Les Maitres Vignerons de Saint Tropez er kendt for deres roséhåndværk, og denne spinkle, veldrejede og finesserige vin beviser, at der er noget om snakken.
Link til vinen her.

DOMAINE DE CASTILLON, BANDOL 2020, MENY, 99,95 / 125,95 KR.
Bærduft, smag af jordbær med en lidt flødet, viskos fornemmelse. En vin, der kan stå op for fisk og kød fra grillen, krydrede middelhavsretter og fyldige salater. Virkelig value for money.
Find din nærmeste Meny her.

LOVE BY LÉOUBE, 2020, KJÆR SOMMERFELDT, 115 KR.
Virkelig delikat og velskabt, vaskeægte provencalsk rosé med masser af grape og pomelo-noter og antydning af bitterhed i eftersmagen. Allerede efter få glas kan du dufte Middelhavet – det her er Saint Tropez hældt på flaske. Det er bare om at få proppen af.
Link til vinen her.


4 ❤️❤️❤️❤️ i Kvindevins rosésmagning

CASTEL DES MAURES 2020, REMA 1000, 65 KR.
En klassisk skåret rosé, som på forfører med sin duft og smag, og som vitterlig er et scoop til prisen.
Find din nærmeste Rema 1000 her.

BERNE ROMANCE 2019, THEIS VINE, 99,95 / 119,95 KR.
Ingen slinger i valsen – bare derudad i bedste Provence-stil.
Link til vinen her.

DOMAINE LE CENGLE, 2020, MENY 69,95 / 89,95 KR.
En rosé til dem, der kan lide de syreholdige, spidse og ultra friske vine. Det kan jeg! Som at drikke den dejligste grapejuice – saftig og forfriskende.
Find din nærmeste Meny her.

Lidt mere om rosé

Hvis man var i Provence, ville vinbonden skelne skarpt mellem de vine, der skulle drikkes til aperitif og dem, som skulle drikkes til maden. Jeg har til smagningen her smagt dem uden mad, fordi det bedste glas rosé, jeg ved, er det, jeg får på terrassen inden middag. Mange producenter ville græde sig i søvn over, at jeg ikke har smagt dem op imod det, den er tænkt til, men det er nu engang det snit, jeg har lagt. 

Vil du vide mere om rosé, så læs min MANUAL til den fine, lyserøde drik her ….

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen