Guide: Fjordrejer & vin

Det er super nemt at koge fjordrejer derhjemme, og man kan næsten kalde det fast food hvis man ikke tæller den efterfølgende pille-tid med.

Hvis du virkelig mener det med fast food, kan du kan selvfølgelig vælge at købe fjordrejer, der er pillet. Men hvis du vil være helt sikker på, at rejerne er pivfriske – og ikke fløjet frem og tilbage til Nordafrika for at blive pillet ud af deres skal af en billig arbejdskraft, skal du selvfølgelig koge og pille dem selv.

Hos fiskemanden kan du tjekke, at rejerne er levende, når du køber dem. Hvis de ikke allerede ligger og hopper og danser i kølemontren, får du lige din fiskemand til at jage en hånd ned i de små skaldyr – og så skulle de gerne vågne op og springe rundt. Gør de ikke det, må du hellere spise fjordrejer en anden dag!

Tilberedning af fjordrejer

Tilberedning er måske et flot ord at tage i brug for en disciplin, der tager omkring et minut. Hjemme i køkkenet skal du bare bringe en stor gryde med vand i kog. Nogle tilsætter salt, sukker og dild, men jeg foretrækker bare at salte vandet. Når vandet spilkoger, dumper du dine fjordrejer ned i det varme bad. Kog dem kun i 1 minut! Ikke mere end det. Hæld dem i et dørslag og skyl dem med koldt vand, så de ikke ligger og damper videre.

Nu starter testen af din tålmodighed.

Grundlæggende kan man tale om to typer af rejespisere:

– Dem der spiser, mens de piller rejer og når meget sent i mål med en regulær mad.

– Dem, der dydigt piller reje for reje og laver sig en nydelig mad med frugten af anstrengelserne.

Mit rejepilleri er et kaos, og jeg har øjeblikke, hvor jeg ønsker, jeg havde folk til at ordne fjordrejer og den slags luksusproblemer for mig, men efter noget tid slutter jeg fred med konceptet og nyder, at der er ting, der ikke kan forceres og derfor må nydes.

Belønningen for anstrengelserne er evident: En fjordrejemad smager som intet andet, og i skrivende stund løber mit mundvand ved tanken om et stykke godt brød, lidt hjemmerørt mayo, et squeeze citronsaft og dild og friskkværnet peber. Min sjæl, hvad vil du mere?

Vin til fjordrejer

Fjordrejer har en fin, mild og delikat smag med en anelse sødme. For ikke at overdøve deres finesse, skal du vælge vine, der er friske, lette og rene i udtrykket. Det gør ikke noget, at vinen byder på en antydning af frugt, for det vil akkompagnere rejekødets sødme rigtigt fint.

Gå efter:

– De helt lyse roséer fra Provence og de hvide vine fra Vinho Verde.

– Andre hvidvine uden fadlagring på fx druerne Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner, Albariño/Alvarinho, Riesling, Rolle.

– Champagne, cava eller tør mousserende vin fra andre steder. Efter min mening skal man gå efter en brut, der er helt tør, men nummeret rundere end en brut nature, der er knastør og næsten for brutal for de små rejer.

Klik her for at læse om en provencalsk hvidvin, der ville være en elegant garniture til din rejemad!

Har du lyst til flere lyserøde madder, så læs her om stenbiderrogn og vinen til …

Indlæg oprettet 193

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen