Mens vi venter på Bordeaux

En dag i forsommeren fangede mit øje et banner på facaden af den franske ambassade, hvor Air France annoncerede, at flyselskabet kunne fragte deres passagerer direkte fra København til Bordeaux. Optændt af rejselyst drønede jeg hjem og bestilte en flybillet til en af de franske byer, jeg længe har haft på min ønskeseddel.

Bordeaux. Bare navnet får boqueten af rødvin til at melde sig i næsen på en hver vin-elsker. Det er nemlig ikke bare en by, men også betegnelsen for vin og synonym med nogle af verdens dyreste af slagsen. Top-vinene koster nemt 40.000 kr. flasken for selv de nye årgange. Men da der bliver lavet buler af vin, er der selvfølgelig også vin i andre prislejer.

Jeg tog af sted en weekend i august, og jeg blev med det samme forelsket i selve byen Bordeaux. Langs Garonne-floden ligger der store flotte palæer i sandsten fra byens storhedstid i 1800-tallet, og det er storslået på samme måde, som Paris er det langs Seinen. Byen summer og er så livlig, at selv inde i de mindre gader, hvor vinbarer og restauranter ellers ligger dør om dør, kan det være svært at finde en ledig plads. Børn, gamle mennesker og universitetsstuderende i massevis – det pibler med franskmænd i alle aldre, der er ude for at leve det søde liv og dele det med hinanden. Det er så misundelsesværdigt og dejligt for en nordbo, at man faktisk glemmer at være sur over det der med den manglende siddeplads!

 

Saint-Émilion og Entre Deux Mers

Lørdag drønede jeg ud af byen i en lille Renault for at besøge nogle af de verdensberømte vin-appellationer. Først mod øst til Pomerol og Saint-Émilion (her er det Merlot-druer, der udgør den største del af vinproduktionen). Saint-Émilion var sådan en lørdag i slutningen af august stadig varm og godt besøgt af andre turister, hvilket dog ikke ødelagde noget af oplevelsen for mig. Her var afgjort charmerende med gamle, snirklede gader, skæve huse, pittoreske tegltage og et flot vue over vinmarkerne fra det lille torv på byens top. Byen ligger oven på en labyrint af gamle vinkældre, der løber kilometer efter kilometer under byens gader. Man får adgang til den vinøse underverden fra mange af byens vinhuse, hvorfra man kan gå en undergrundstur i halvmørke under lave buer og arkader. Der er også en underjordisk kirke – l’église monolithe – hvor selve kirkerummet er hugget ud af klippen. Virkelig cool!

Jeg snusede rundt i en del vinbutikker, og overalt blev jeg mødt af kompetent, interesseret og venlig betjening, der gav mig tips, idéer og anbefalinger. De var ikke fedtede med smagsprøverne på den lokale vin eller deres viden om den. Selv i butikkerne med vine til flere tusind euros (vi taler rigtig mange nuller) og hængelås og panserglas som en del af le décor, holdt de masken og tog venligt imod. Respekt for det, for der kommer nok alligevel en del andre fattigrøve igennem etablissementet sådan en sommer.

Efter en frokost i Saint-Emilion satte jeg mig bag rettet i Renaulten for at komme på sporet af nogle af de vine, jeg havde fået anbefalet, og som jeg havde læst om hjemmefra (Château Marjosse og Château Les Charmes Godard). Andre steder i Frankrig kan man som oftest altid lige slå vejen forbi domainet og smage lidt på vinene og også være heldig at sniksnakke lidt med dem, der laver dem. Men tilsyneladende ikke her, hvor der bare var lukket og slukket. Så kørte jeg videre på må og få ud i landskabet mellem de to floder Dordogne og Garonne (hvidvinsområdet Entre Deux Mers). Vinmark efter vinmark, men jeg fandt ingen producenter, der inviterede til spontan vinsmagning. Lidt slukøret, men stadig optændt af lysten til at opdage nyt vinland, satte jeg kursen mod Médoc-halvøen, hvor man primært dyrker Cabernet Sauvignon. Denne egn ligger mellem Gironde-floden og Atlanterhavet og huser nogle af verdens mest berømte appellationer og vinslotte (bla. Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Margaux og Château Haut-Brion).

 

Médoc-halvøen

Det drænede marskland på Médoc-halvøen er fladt som en pandekage og temmelig ensformigt. Jeg havde godt læst om det, men det virkede alligevel nedslående. Her manglede noget. Også mennesker. Det føltes lidt som at køre rundt på Lolland-Falster midt under finalen af Den store bagedyst: Der var stort set ikke et øje. Hverken på gaderne i de små byer, jeg kom igennem eller på de vinsteder, jeg kørte ind for at besøge. I de fleste af byerne var der ikke engang en bager eller andet, der vidnede om, at her boede mennesker. Heller ikke en vinbar, der kunne minde om, at jeg befandt mig i et af verdens mest hæderkronede vinområder. Kun store slotte for enden af lange alléer, hvor de majestætiske træer var flankeret af alverdens flag. Intet tegn på almindeligt liv. Til sidst lykkedes det mig dog at finde et menneske på Château du Tertre. Men det var af den lidt småfjendtlige slags, der ikke uden videre brugte sin dagsration af ord på mig, der havde formastet mig til at dukke op uden en forudgående aftale om en smagning – og forudbetalt for den. Set i bakspejlet var det selvfølgelig også totalt amatøragtigt, men sådan har jeg altså rejst med succes i alle de andre franske vindistrikter, jeg har besøgt.

Sådan gik min eftermiddag. Stort set ikke et øje, men masser af snorlige og velplejede vinmarker. Det var som om min lillebitte Renault blev endnu mindre, når jeg kørte op ad alléerne til de smukke slotte ejet af banker, kapitalfonde, forsikringsselskaber og andre totalt anonyme, stenrige indehavere. Jeg kom uvilkårligt til at tænke på filmen ”Red Obsession”, hvor man hører om en grotesk rig kinesisk dildofabrikant, der ejer for 60 millioner dollars Bordeaux-vine, og hvor det i det hele taget er absurde beløb, der hives op af lommerne, når der er auktion på de store vine. Og så kan man jo godt forstå, der ikke er samme kultur som andre steder i Frankrig. Hvorfor skulle de åbne dørene for sådan nogle fattigrøve som mig, hvis det hele er solgt på forhånd eller skal bortauktioneres til rigmænds prestigekældre verden over? Virkelig kedeligt, at man ikke kan lege spontan vinturist her, for det er der altså noget særligt over. Men det må man nok gøre andetsteds. Til sidst begyndte jeg i hvert fald at kede mig, og selv om jeg aldrig kom så langt som til Château Margaux, vendte jeg bilen rundt mod Bordeaux’ centrum. Her kunne jeg i hvert fald få mig et glas vin.

 

En ny bevægelse i Bordeaux?

I september/oktober-nummeret af “Terre de Vins” har magasinet interviewet en række personer fra vinmiljøet i Bordeaux med fingeren på pulsen. De siger samstemmigt, at der er en ny bevægelse i Bordeaux- une nouvelle vague. De er enige om, at området trænger til at forny sig og ryste støvet lidt af sig. Det er en udvikling, som mange andre vinområder har været igennem inden for de sidste 10 år. Det skyldes bl.a., at forbrugerne vil have vine, der er nemmere at drikke og forstå, mere naturlige og umiddelbart appellerende og ikke så “bodybuildede” af fadpræg, som en af ønologerne udtrykker det. Vinfolkene påstår, bevægelsen er i gang, men det tager nok noget tid, før bølgen rigtig ruller, tænker jeg. Man kunne håbe, at en del af bevægelsen i området bliver, at vinhusene i højere grad slår dørene op og lader vinturisten komme på fransk visit.

Jeg smagte meget dejlig rød- og hvidvin i løbet af min weekend. Men jeg venter stadig på den dag, det lykkes at finde charmerende, indbydende og betalbar Bordeaux herhjemme. Jeg har købt, smagt og hældt horrible mængder vin ud i min jagt allerede. Jeg orker snart ikke mere coq au vin, og jeg har faktisk mistet troen på projektet. Det er indiskutabelt, at Bordeaux leverer nogle af verdens største og dyreste vine, men det brede publikum ser ud til at blive svigtet. Og jeg kan ikke lade være med at undre mig over, at de tusindvis af mindre producenter i mindre kendte appellationer ikke har fundet melodien. Det er farligt at hvile på laurbærrene i vinens verden, og selv om jeg altid gerne vil bakke op om mit elskede Frankrig, må jeg erkende, at Nord- og Sydamerika har givet mig langt større vinoplevelser for pengene end Bordeaux.

Jeg venter gerne på Bordeaux, og jeg modtager til hver en tid staldtips på mailen. Hvem har vinen til under 150 kr. derfra, der kan få skovlen under mine smagsløg?

 

Det du kan lære af min tur …

 1. Lav vin-aftalerne hjemmefra, hvis du vil ud at smage vinen på åstedet. For selvfølgelig kan man det, og selvfølgelig findes der imødekommende mennesker på stederne. Men lad være med at køre rundt i blinde uden aftaler, sådan som jeg gjorde. Og smag ellers på de lokale druer på Bordeaux’ mange vinbarer – mens du suger til dig af det myldrende og livsbekræftende tabernakel, byen byder på.
 2. Tag en frokost i Saint-Émilion og gå på underjordisk sightseeing i kældrene under byen. Det er sjovt! Byen Libourne ikke langt derfra skulle også være rigtig charmerende og kunne også være mål for en udflugt.
 3. Spis! For de kan så sandelig godt lave mad her i dette hjørne af Frankrig. Mæsk dig i foie gras med gylden, honningsød Sauternes, og giv den gas med lokale skaldyr og østers på store fade. Hvilken fryd!
 4. Start søndagen på fødevaremarkedet Marché des Quais ved floden. Kom tidligt og gør som de lokale: Snup en tallerken østers til morgenmad, og skyl havdyrene ned med Sauvignon Blanc fra Entre Deux Mers. Køb rigeligt ind af små dåser med foie gras, patéer og rilletter, nødder, frugter, confit’er og marmelader på glas og alt dit madhjerte kan begære – og din kuffert kan rumme.
 5. Tag derefter på loppemarked Les Puces de Saint Michel og køb skøre gamle vin-rekvisitter og andre ting, du ikke vidste, du har manglet hele dit liv. Slå dig ned på en af barerne på pladsen, drik et glas hvidvin og nyd det leben, der udspiller sig for dine øjne. Jeg brugte alle mine lommepenge på nogle mundblæste vinpropper i farvet glas, der i gamle dage blev brugt som propper i træfadene. Og jeg fortryder stadig, at jeg ikke købte den smukke, gamle og skæve vinpipette i glas med luftbobler. Jeg må vist af sted igen!

 

Gode adresser …

Grand Hôtel de Bordeaux

Jeg boede på dette hotel, fordi jeg havde fået et virkelig godt tilbud. Ellers havde jeg ikke valgt et af byens finere hoteller. Hotellet ligger centralt lige over for den smukke, gamle opera og huser Gordon Ramsays 2-stjernede Michelin-restaurant. Her var sjovt på den måde, at sjældent har jeg set sådan et mærkeligt sammenrend af rige og nyrige: amerikanske krydstogtturister med mavebælte und alles, arabiske drengerøve i customized luksusbiler fløjet ind fra Quatar, små sniksnakkende og forvirrede kinesere og så selvfølgelig mig, der måtte kigge langt efter Gucci-gummiskoene i montren i hallen og i stedet træde mine HM-sneakers i byens gader. Næste gang vil jeg prøve dette hotel, der så ud til at ligge godt: Hôtel la Tour Intendance.

 

Brasserie les Noailles

Brasserie fra 1932 med lokal, sæsonbaseret og traditionel fransk mad. Sørg for at faste inden dit besøg, for du har lyst til bare at sige ”én af hver” og gå all in på den fine restaurant, der ikke er fin fin, men bare fin, fordi den har originale træpaneler, spejle og tjenere med skjorte og vest. Très français! Book bord her.

Steder jeg ikke nåede, men som så helt utroligt hyggelige ud: Le Bistrot des Quinconces og Le Quatrième Mur, der ligger i  Bordeaux’ smukke gamle teaterbygning.

Indlæg oprettet 229

219 tanker om “Mens vi venter på Bordeaux

 1. I was excited to uncover this page. I wanted to thank you for your time due to this fantastic read!!

  I definitely liked every part of it and i also have you book-marked to check out new stuff in your blog.

 2. Undeniably imagine that which you stated. Your favorite reason appeared to be at the
  web the simplest thing to take into accout of.
  I say to you, I certainly get irked while folks
  think about worries that they just don’t understand about.
  You controlled to hit the nail upon the highest
  and also defined out the whole thing with no need side-effects , folks could take a signal.

  Will probably be again to get more. Thank you

  My homepage – https://www.qiurom.com/

 3. Hello there I am so excited I found your web site, I really
  found you by mistake, while I was researching on Aol
  for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don?t have time to read it all at the moment but I have book-marked
  it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the great work.

  Feel free to surf to my page :: https://mpc-install.com

 4. I am now not sure where you’re getting your information,
  however great topic. I needs to spend a while learning much more or
  understanding more. Thank you for magnificent info I was on the lookout for this information for my mission.

  My web site – clubriders.men

 5. Good – I should certainly pronounce, impressed with
  your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to
  do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least.

  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums
  or something, site theme . a tones way for your client to
  communicate. Nice task.

  my web site :: mpc-install.com

 6. Howdy! This article could not be written any better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I will send this article to
  him. Fairly certain he’s going to have a great read. I
  appreciate you for sharing!

  My website: qiurom.com

 7. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a
  team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work
  on. You have done a extraordinary job!

  Also visit my web page: kebe.top

 8. I and also my guys came digesting the great information on your web blog
  and so unexpectedly I got a horrible suspicion I never
  thanked the web blog owner for those techniques. Most of the ladies ended up
  for that reason joyful to read through them and have in effect sincerely
  been having fun with these things. Thanks for actually being really kind
  and for utilizing this form of remarkable subjects millions of individuals are really desperate to know about.
  My honest regret for not expressing gratitude to sooner.

  my web blog – http://www.consulenzaleonardo.com/

 9. When someone writes an article he/she keeps the plan of
  a user in his/her brain that how a user can be aware of
  it. Therefore that’s why this piece of writing is great.
  Thanks!

  Here is my page … astravo.net.ru

 10. you’re actually a excellent webmaster. The site loading speed is incredible.

  It seems that you’re doing any unique trick.
  Also, The contents are masterwork. you have done a great task in this topic!

  Feel free to surf to my page tsw1.home.pl

 11. These are in fact great ideas in concerning blogging.
  You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 12. Many thanks for being my personal lecturer on this
  subject matter. I actually enjoyed your article very much and most of all liked the way you handled the areas I thought to be controversial.
  You’re always rather kind towards readers like me and aid me
  in my lifestyle. Thank you.

  Take a look at my website … webboard.bbgun.pro

 13. Thank you so much pertaining to giving everyone an update on this topic on your website.
  Please realise that if a brand new post appears or in the event that any modifications
  occur to the current submission, I would be considering
  reading a lot more and focusing on how to make good usage of those strategies you share.
  Thanks for your efforts and consideration of other individuals by making this website
  available.

  my homepage; http://haojiafu.net/forum.php?mod=viewthread&tid=765373

 14. Hi there, I found your website by way of Google whilst searching for a related subject, your site got here up, it
  looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hello there, just become aware of your blog through
  Google, and found that it’s really informative. I am going to be careful for brussels.
  I will appreciate should you continue this in future.
  A lot of folks will probably be benefited out of your
  writing. Cheers!

  Feel free to surf to my homepage http://www.atomy123.com

 15. Good ? I should certainly pronounce, impressed with
  your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate
  it for those who add forums or something, website
  theme . a tones way for your customer to communicate.
  Excellent task.

  Feel free to surf to my webpage: http://astravo.net.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=KohlMargie

 16. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to check out
  your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways,
  great blog!

  Also visit my homepage frun-test.sakura.ne.jp

 17. Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came
  to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Superb blog and brilliant style and design.

 18. I’m not certain where you are getting your information, however great topic.

  I needs to spend some time studying more or figuring out more.
  Thank you for fantastic information I was looking for this info for my mission.

  My web site :: saihuo.com

 19. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
  definitely donate to this fantastic blog! I
  guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this blog with
  my Facebook group. Chat soon!

  Have a look at my page; http://clubriders.men/

 20. Can I simply just say what a comfort to discover an individual who actually knows what they are talking about on the
  web. You certainly understand how to bring an issue to light and make
  it important. A lot more people ought to check this out
  and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more
  popular given that you most certainly have the gift.

  my web page – http://www.goldenanapa.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=McCauleyMayra

 21. This is the perfect webpage for everyone who wants to find out about this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to?HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that has been discussed for many years.
  Great stuff, just wonderful!

  Here is my web-site :: clubriders.men

 22. This is the perfect web site for anybody who
  would like to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you
  (not that I actually would want to?HaHa). You definitely put a brand new spin on a
  subject that’s been discussed for a long time. Great stuff, just great!

  Also visit my blog post – memorytoday.com

 23. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is something not enough men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy that I stumbled across this during my hunt for something regarding
  this.

  Feel free to surf to my blog: http://www.fotosombra.com.br

 24. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with
  some pics to drive the message home a little bit, but
  other than that, this is wonderful blog. An excellent read.

  I will certainly be back.

  Stop by my web site; http://www.goldenanapa.ru

 25. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

  Feel free to surf to my webpage; http://www.meteoritegarden.com/

 26. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was
  curious what all is needed to get set up? I’m assuming having
  a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% positive.

  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

  Also visit my web-site hotelforrest.ru

 27. Great post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired!

  Extremely helpful info specifically the remaining part
  🙂 I handle such information a lot. I was seeking this certain information for
  a very long time. Thanks and good luck.

  My website – bbs.shishiedu.com

 28. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you
  make this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.

  thanks a lot

  Also visit my homepage clubriders.men

 29. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  in finding It really helpful & it helped me out
  a lot. I hope to offer one thing again and help others like you aided me.

  Here is my web site; clubriders.men

 30. Awesome website you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get feedback from other
  experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Thank you!

  my site – http://www.lubertsi.net

 31. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking
  about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any points or suggestions? Thanks

  Take a look at my web site usedtiresbrowardcounty.com

 32. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and net
  and this is really annoying. A good web site with interesting content, this is what I need.
  Thanks for keeping this site, I will be visiting it.
  Do you do newsletters? Can’t find it.

  Also visit my site; kebe.top

 33. I usually do not drop many remarks, however after reading a
  few of the comments here Mens vi venter på Bordeaux –
  Kvindevin. I actually do have 2 questions for you if it’s allright.
  Could it be just me or does it give the impression like a few of these responses
  look like they are left by brain dead folks?

  😛 And, if you are posting on additional sites, I’d like to follow
  everything fresh you have to post. Would you
  make a list of all of all your public pages like your twitter
  feed, Facebook page or linkedin profile?

  my web blog – clubfadoqbedford.ca

 34. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to
  everything. Do you have any recommendations for novice blog writers?
  I’d really appreciate it.

  Here is my web site – Jared

 35. Thanks for another informative website. Where else may just I am getting that kind of information written in such a perfect means?
  I’ve a challenge that I am just now operating on, and I’ve been at
  the glance out for such information.

  my page; http://www.atomy123.com

 36. Hey there this is kinda of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how
  so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  Also visit my page: http://www.memorytoday.com

 37. Generally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured
  me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me.
  Thanks, quite nice article.

  my homepage – kebe.top

 38. I have to express my affection for your kindness in support of people that really want
  guidance on this particular theme. Your special commitment to passing the
  message around ended up being remarkably functional and have truly helped employees much like me to reach their ambitions.
  Your own warm and friendly recommendations indicates much to me and much more to my fellow workers.

  Thank you; from all of us.

  Feel free to surf to my web-site … http://www.meiritoucai.com

 39. I seriously love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you create this web site yourself? Please reply back as I?m trying to create my own personal blog and would like to find out where you
  got this from or exactly what the theme is named.
  Cheers!

  Also visit my web page :: forum.adm-tolka.ru

 40. Great ? I should certainly pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy
  to do to access. I recently found what I hoped for
  before you know it at all. Reasonably unusual.
  Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme .

  a tones way for your client to communicate. Nice task.

  My site: http://forum.adm-tolka.ru

 41. I want to express some appreciation to this writer for rescuing me from such
  a challenge. After checking throughout the the net and meeting advice which were not helpful,
  I thought my life was gone. Existing devoid of the solutions to the
  issues you’ve resolved through this short post is
  a serious case, as well as the kind that would have in a negative way damaged my career if I had not
  encountered your site. Your actual understanding and kindness in taking care of
  all the pieces was valuable. I am not sure what I would’ve done if
  I had not encountered such a stuff like this. I can at this point relish my future.
  Thank you very much for your high quality and result oriented guide.
  I won’t hesitate to endorse the sites to any individual who needs to have support on this
  situation.

  Here is my homepage: Cassie

 42. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody
  else encountering problems with your site. It appears like some of the
  written text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening
  to them too? This might be a problem with my web browser because
  I’ve had this happen previously. Thank you

  My website – usedtiresbrowardcounty.com

 43. That is very attention-grabbing, You’re an overly professional blogger.
  I have joined your feed and look ahead to in the hunt for
  extra of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site
  in my social networks!

  Also visit my webpage: mpc-install.com

 44. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

  Check out my homepage – http://www.software.sbm.pw/out/public-profile-%7C-chesterbran-%7C-ask-me-classifieds-post-free-classified-ads-worldwide/

 45. I loved ɑs much as you will recedive carrіed out right һere.
  The sketch is аttractive, yοur authored materiɑl stylіsh.

  nonethelеss, you command get bought an edginess over that
  you wish Ƅe Ԁelіverіng the follοwing.
  unwell unquestionably cօme more formerlу again as eҳactly thee same nearly a lot often insid
  casе you sһield thiѕ increase.

  Also visit my blog – situs judi slot via pulsa dan emoney

 46. Haνе you ever considered writing an e-book or ghеst authoring on other
  sites? I have a blog based upon on the same information you discuѕs and wⲟuld really lіke to һave you
  share some stories/informatіon. I know my audience would enjoy your
  work. If you are even гemotely interesteⅾ, feel free tto send me an emаil.

  Review my site … agen judi slot online

 47. Thank you for being our instructor on this theme.
  I actually enjoyed your current article quite definitely
  and most of all preferred how you handled the aspect I widely known as controversial.
  You’re always rather kind towards readers like me and assist
  me to in my lifestyle. Thank you.

  Here is my web-site – http://forum.adm-tolka.ru/

 48. Hiya very cool blog!! Ꮐuy .. Excellent .. Amazzing ..
  I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am satisfied to find numerous սseful іnformation right hеre within the submit, we want work out moгre techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

  Visit my site; check out here

 49. I ԁօn’t knoԝ iff it’s just me or if everyone else experiencing probⅼems with your website.

  It seems like some of tһe written text in your content are
  running off the ѕcгeen. Can sօmeone else pleаse comment annd
  let me know if this is happening to tһem tоo?
  This may be a problem ᴡith my weeb broser because I’ve had thi happen bеfore.
  Kudos

  my web-site Telusuri Situs Web Ini

 50. You could certainly see your skills within the
  work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid
  to mention how they believe. At all times follow
  your heart.

  my web blog; kebe.top

 51. I am extremely impressed with your writing skills as
  well as with the layout on your weblog. Is
  this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a
  great blog like this one these days.

  Here is my webpage – http://www.lubertsi.net

 52. Great ? I should definitely pronounce, impressed with your site.
  I had no trouble navigating through all tabs and related
  information ended up being truly easy to do to access.

  I recently found what I hoped for before you know it
  in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for
  those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client
  to communicate. Nice task.

  Feel free to surf to my web-site :: forum.adm-tolka.ru

 53. Аn outstanding share! I have just forwarded thiѕ onto
  a colleague whο had been doing a little research oon this.
  And he aⅽtually bought me breakfast due to the fazct that I discovered it forr him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for slending sopme tie tо discuss this mattеr
  here on yоur web page.

  my web sіte daftar dominoqq

 54. Thanks a lot for giving everyone an extremely special opportunity to
  check tips from here. It is always so lovely and packed with a great time for me
  and my office colleagues to search your website particularly 3 times
  in 7 days to find out the fresh guides you will have.
  Of course, I’m so certainly contented concerning the unique suggestions
  you give. Some 3 facts in this posting are honestly the simplest I have ever had.

  Visit my web-site clubriders.men

 55. I?m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that?s both equally educative and interesting, and
  let me tell you, you have hit the nail on the
  head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

  My blog post: mpc-install.com

 56. I ⅼoved as much as you will receive carrieԀ оut right here.

  The skletch iss tasteful, your authored suƅject matter stylisһ.
  nonetheⅼess, you command get bought an nervousness
  oνer tһat you wish be delivering the following. unwell unquestionably come
  more formerly again since exaⅽtly the ssame nearly very often inside csse you shield
  tһis hike.

  Feel free to surf t᧐ mmy blog post baca Infonya Disini

 57. I truly wanted to send a brief word to be able to thank you for all
  the magnificent points you are showing on this website.
  My particularly long internet research has now been honored with reputable content to share with my companions.
  I would tell you that many of us readers are rather blessed to live in a fabulous site with so many awesome
  people with beneficial advice. I feel very much privileged to have encountered the web pages and look forward to many
  more entertaining moments reading here. Thanks again for all the details.

  My webpage – http://usedtiresbrowardcounty.com

 58. I tгuly love yoսr blog.. Excellent colors & theme. Did
  yoս make this аmazzing site yourself? Pease reply back as I’m wanting to cгeate my very own site and would like to know where уou
  got this from oor what the theme is called. Kudos!

  Here is my homepage … domino qq versi baru

 59. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you

  Feel free to visit my web page http://www.atomy123.com

 60. I think this is one of the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website
  style is great, the articles is really excellent
  : D. Good job, cheers

  Check out my page; kebe.top

 61. We are a gаggle of volunteеrs and starting a new scheme іn our community.
  Yourr web ѕite provvided us ѡith useful info to work on. You have dpne an impresѕive activity and our whole group wilⅼ be thankful to you.

  Here iѕ mmy web site situs bandarq

 62. Іts like you learn mү mind! You appear to know a lot about this, such as you
  wrote the book in it or something. I feel that you can do with
  a few % to foгce the message house a bit, but instead of that,
  tһat iis magnificent blog. A great гead. I’ll certainlү be back.

  Also visit my blog post – sbotop

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen