Pinot Noir

Lækker Pinot Noir under 300 kroner

Pinot Noir er en drue, der danner basis for nogle af verdens bedste og dyreste vine. Kvindevin satte sig for at finde en Pinot Noir til under 300 kroner. Til alle os, der ikke er millionærer. 

Hvis der er én ting, de fleste vinanmeldere, -skribenter og -nydere kan blive enige om, så er det, at når en Pinot Noir virker, så virker den virkelig! For mig er det ubetinget den lækreste rødvin – når den er god. Desværre er det en meget vanskelig drue at have med at gøre for vinproducenterne. Dens tynde skal går nemt i stykker, den reagerer voldsomt på temperatursvingninger, den har lavt udbytte – den er med andre ord lidt af en primadonna. Og fordi den er så vanskelig at have med at gøre, er prisen ofte høj, og resultaterne også meget svingende, hvilket blev bekræftet i denne smagning.  

Kloden rundt med Pinot Noir

I denne smagning har jeg blindsmagt 47 vine fra hele verden – Chile, Argentina, U.S.A., Frankrig, Tyskland, New Zealand, Sydafrika – stort set kloden rundt. Jeg bad vinforhandlerne sende deres bedste Pinot Noir til under 300 kr. Priserne på de smagte vine spændte fra 40 kroner til 300 kroner. 

Jeg har gurglet, spyttet, snuset, rynket på næsen, hostet, gensmagt, klappet i mine små hænder, trukket proppen af flere vine og set undrende på dyngen af propper og skruelåg på mit køkkenbord. Pinot Noir er gådefuld, kan jeg kun sige. Og det er meget svært at lave en kobling mellem pris og kvalitet.

Bye bye Bourgogne 

Mit frankofile hjerte bløder lidt over, at jeg ikke kan tilføje en Bourgogne-vin til listen, for det er jo ligesom Pinot Noir-druens vugge, epicenter og alt det der, men jeg har endnu ikke fundet den burgundiske Pinot Noir, hvor der er balance mellem pris og kvalitet. Det synes ikke muligt – og vinen dukkede i hvert fald ikke op under denne smagning.

Jeg bilder mig ikke ind, jeg får Bourgogne-vin fra andre steder end Bourgogne, for det er en ekstrem terroir-følsom drue – og der smager jo kun af Bourgogne i Bourgogne. Men der findes vinmagere andre steder, der kan lave let Pinot Noir i Bourgogne-stil – og det er måske dér, man skal muntre sig, hvis man ikke vil ruineres!

Pinot med bind for øjnene

Jeg er ikke gået efter en bestemt stil, men et succeskriterium var, at vinen skulle tale for sig selv og virke med det samme – nøjagtigt som på en restaurant. Måske nogle ville have vundet ved at stå en dag, og jeg vil ikke afvise, at hvis der var en vinbonde, der havde spændt violinen op og holdt en lang tale for mig, at jeg ville være faldet for nogle flere af vinene. Men det er jo det kyniske og smukke ved en blindsmagning. Da sløret blev løftet, viste rigtigt mange af smagningens topscorere at komme fra Nordamerika, som da også er kendt for deres ofte succesfulde håndtering af den vanskelige Pinot Noir-drue.

Bedste Pinot Noir under 300 kr.

Fire vine løb af med 5 ❤️❤️❤️❤️❤️ I tilfældig rækkefølge …

Erath Resplendent Pinot Noir, Oregon 2017

Første stop på turen er Oregon, nord for Californien, hvor vi møder dette vidunderlige, ukomplicerede eksemplar af Pinot Noir. 100 % smooth operator, der byder på bær, vanilje og en god, lang frugtsyre, der bringer det bløde og runde univers i balance. Jeg er fan!
Det er Kjær Sommerfeldt, der fører vinen, som i øjeblikket er på tilbud til 149,95 kr. Klik videre til webshoppen her.

Underwood, Pinot Noir 2017

Vi bliver i Oregon med Pinot fra Union Wine Company. En ualmindeligt helstøbt vin med masser af umiddelbar charme. I den kølige ende af spektret – nogle vil sige, den er europæisk i udtrykket. Jeg vil sige, den er i den absolut indsmigrende og dejlige ende.
Det er FineWines, der har vinen, som koster 129 kr., hvis du giver den gas og køber 12 flasker – den koster ellers 149 kr. v. 6 fl. og 169 ved køb af en enkelt flaske. Hop videre til FineWines hjemmeside her.

Rodney Strong, Pinot Noir 2014

Pinot Noir-bussen er draget sydover og har krydset grænsen til Californien. Vi er i Russian River Valley, hvor de er kendt for at være dygtige til det dér med Pinot Noir. Her er beviset. Vinen er lidt mere bastant end sine kusiner fra Oregon, men den er stadig velproportioneret med en behagelig syre, der afstemmer vinen godt. For mig er der ikke andet at gøre end overgive sig til det fløjlsbløde univers med vanilje og kirsebær, denne vin byder på.
Skjold Burne har vinen til 219,75 kr., og du kan finde den her.

Dark Horse, Pinot Noir 2016

Med Dark Horse Pinot Noir er vi rykket lidt sydpå i Californien til det område, der hedder Central Coast. Denne vin er meget ærlig og ligetil, og der er ikke noget med, du skal vente og slynge og åbne i god tid. Den er der som et søm! Velourblød og bærlækker med det samme. Tænk at man kan få sådan en Pinot Noir-oplevelse til et godt stykke under 100 kr. Respekt for det – det her er value for money bøjet i neon.
Det er Meny, der fører vinen. Den koster normalt 75 kr. flasken, men er indimellem på tilbud til 49,95 kr.

Andre gode Pinot’er

Line 39, Pinot Noir 2016

Utroligt nok endnu en californier. De onde vil sige, den er banal. Jeg siger, den leverer Pinot-varen med sin indsmigrende jordbærrunde sødme og fine syre.
The Wine Company har vinen til 4 ❤️❤️❤️❤️ og 99 kr. (89 kr. v. køb af 6 fl.). Køb den her.              

Fess Parker, Pinot Noir 2015

En Pinot Noir med noget power – det her er ikke vinen til tilhængere af den “slanke” Pinot Noir-stil. Det er en let forståelig og livsglad vin til dem, der gerne vil have en vin, der bare virker. Den er er kraftfuld, men har en tranebærsk syrlighed, der hiver den ned fra bulderbasse-hylden. Jeg giver den 4 ❤️❤️❤️❤️
Det er H. J. Hansen Vin, der fører Fess Parker til 255 kr. flasken. Se mere her.

Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir

Bud på en argentinsk Pinot Noir dyrket ved foden af Andesbjergene. En vin, der hilser dig velkommen med et blødt og behageligt velour-univers, når du drikker de røde dråber. Et virkelig godt bud på en sikker succes fra supermarkedshylden. Det er Irma, der har fundet frem til denne lille perle, der koster 109 kr. normalt, men som ofte er på tilbud, og så får du 2 for 129 kr. 4 ❤️❤️❤️❤️ fra mig.

Signos de Origen, Pinot Noir 2017

En dejlig Pinot Noir fra Chile, der ovenikøbet er både økologisk og i den venlige ende af prisskalaen. Lidt tæt, krydret og varm stil og nok ikke arketypisk, men for charmerende til ikke at komme med her med flotte 4 ❤️❤️❤️❤️
Fås i Kvickly og SuperBrugsen. Normalt til 139,95 kr., men set på tilbud til 99 kr.

Murphy-Goode, Pinot Noir 2016

En dejlig saftig og lækker vin med et let og indbydende smagsunivers med et velourblødt førstehåndsindtryk akkompagneret af lidt syrlige bær til at balancere. En kølig californier, der må siges at være et kup til prisen. Den får 4 ❤️❤️❤️❤️
Jysk Vin fører den til 109,95 kr. flasken v. køb af 6 stk. Enhedsprisen er 149,95 kr. Hop over til Jysk Vin her.

Backhouse, Pinot Noir 2016

Pinot Noir i den lidt mere buldrende ende af skalaen – men absolut med sin karakter og charmen i behold. Let kølig til en lun aften, og det er svært at finde på mere at ønske sig. 4 ❤️❤️❤️❤️skal den selvfølgelig have!
Det er Laudrup Vin, der har Backhouse på lager til 134 kr. flasken – 99 kr. ved køb af 12 stk. Køb den her.

Matua, Pinot Noir 2017

En newzealandsk Pinot med god fylde og ditto syre. Meget typisk Pinot Noir med skovbund og bær i duft og smag. Gourmet-agtig lækkerbisken. Meny fører den til 199,60 kr., og den inkasserer 4 ❤️❤️❤️❤️

Campet Ste. Marie, Pinot Noir 2017

Endelig en fransk Pinot Noir, dog ikke fra Bourgogne, men det sydlige hjørne. Det er en producent fra Limoux i Languedoc-Roussillon, der morer sig med at efterligne Bourgogne, og det gør han godt. Læs om hans Chardonnay her. Pinot’en er lidt varm i smagen, men bringes godt i vater af en dejlig bærsyre. Vi er under 100 kr. her med en pris på 94,95 kr. – indimellem på tilbud til 75 kr. flasken ved køb af 2. Det er Meny, der fører Campet Ste. Maries fine vine. Pinot’en her får 4 ❤️❤️❤️❤️

Failla, Pinot Noir 2017 

Blød, rund og silkeagtig, men med lidt tanninbid i slutningen. En meget elegant vin, selv om den er i den oversøiske, lidt tungere stil. Virkelig lækker og stilsikker californier.
Holder sig kun inden for priskriteriet, hvis man køber 6 flasker eller derover (339 kr. v. køb af 1 fl., 299 kr. v. 6, 269 v. 12). Men selv om den er lige på grænsen, syntes jeg, den fortjente at blive nævnt. 4 ❤️❤️❤️❤️skal den have. Du kan købe den hos FineWines her.

Peter & Peter, Pinot Noir 2017

Meget lys, let og bær-præget tysker. Måske lidt letbenet, men jeg synes, den er et ualmindelig godt glas vin til prisen. Ser den for mig til en varm sommeraften, hvor du ikke er bleg for at servere et glas rigtig dejlig kold rødvin, der dufter lidt af skovbund og bringer et mildt og delikat bær-univers i spil. Jeg er fan! 4 ❤️❤️❤️❤️Prisen er svær at blive sur på, for normalt koster den 69,95 kr. og på tilbud 49,95 kr. i Meny.

Deltagerne

Jeg smagte i denne store test vine fra The Wine Company, Erik Sørensen Vin, Rema 1000, Otto Suenson, H. J. Hansen Vin, Lidl, COOP, Skjold Burne, Jysk Vin, Bichel Vin, Laudrup Vin, Løgismose, Meny, FineWines og Kjær Sommerfeldt. Tak fordi I ville lege med!


Andre store smagninger

Foråret på Kvindevin-redaktionen har været præget af flere store smagninger.

Se vinderen af “Bedste rosé under 100 kroner” her …

Den store Vinho Verde-smagning kan du læse om her.

Og sidst men ikke mindst: Den bedste rosé over 100 kroner her.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen