Sommervin rosé

Årets rosé under 100 kroner

Roséen går sin sejrsgang verden over, og jeg kan kun tilslutte mig flokken af begejstrede fans. Det er til stadighed en vin, der gør mig glad. Om det er farven, duften, smagen eller effekten, kan jeg ikke sige. Men de egenskaber tilsammen gør den til en vin, der er værd at beskæftige sig med. Og derfor denne kåring af årets bedste sydfranske rosé.

OBS! DETTE ER RESULTATET AF EN TIDLIGERE SMAGNING. SE DEN NYESTE HER

Rosé er et vidt begreb og kan smage meget forskelligt afhængigt af, hvor den kommer fra, så i denne smagning har jeg valgt at fokusere på de sydfranske rosévine for at indsnævre feltet en lille smule. Det er den rosétype, jeg selv holder mest af, og som gør mig allermest glad!

En anden ting, der gjorde mig glad, var det generelt rigtigt fine niveau over hele linjen. Du kan faktisk få god rosé fra helt ned til 50 kr. flasken. Det kan man da godt skrive på listen over gode nyheder! Hold da op, hvor har de danske vinimportører strammet op. Endelig kan man få et bredt og kærligt udvalgt sortiment af gode rosévine fra Sydfrankrig. Tak for det!

Sådan gjorde jeg

Jeg skrev til en række af landets dygtigste vinforhandlere og bad dem sende mig deres bud på deres bedste sydfranske rosé årgang 2018 (se liste over deltagerne nederst).

Dernæst samlede jeg en gruppe interesserede og opmærksomme kvindelige vinsmagere i alderen 20-45 år. Vi blindsmagte i alt 33 vine under 100 kr. (pr. flaske v. køb af én).

I første runde blindsmagte vi alle vinene og gav dem hjerter fra 1-6. Alle vine, der opnåede 4 hjerter eller derover gik videre til finalen. I finalen blev vinene blindsmagt endnu engang. Til allersidst blev smagenoter og karakterer holdt op imod prisen.

Jeg smagte vinene uden mad vel vidende, at mange af dem ville folde sig fint ud til en tallerken grillet fisk eller grøntsager. Da mange danskere bruger rosévin som et hyggeligt glas før maden, synes jeg, det var vigtigt, at vinen kunne klare distancen uden et måltid at spille sammen med.


Finalen for roséer under 100 kroner

Alle de roséer, der er gået i finalen, anbefaler jeg på det varmeste! Det er sommer på flaske uanset vejrudsigten.

I finalen kom:

Terre de Brume, IGP Méditerranée, Løgismose, 89 kr.
Domaine de Pennautier, IGP Carcassonne, Laudrup Vin, 100 kr.
DUO des Plages, Pays d’Oc, Meny, 79 kr.
Château Castel des Maures, Côtes de Provence, Rema 1000, 65 kr.
Maison Fleur, Grenache Rosé, Pays d’Oc, Aldi, 59 kr.
Lili Rosé, IGP Méditerranée, The Wine Company, 89 kr.
Marius Peyol, Coteau d’Aix, Kvickly & Super Brugsen, 99,95 kr.
Note Bleue, Côtes de Provence, Philipson Wine, 69,95 kr.
Château La Tour de l’Évêque, Côtes de Provence, Philipson Wine, 79,95 kr.

Vinderen – jeg mener… vinderne!

Pludselig sad jeg tilbage med to flasker og følte mig som en dommer i en 100 meter-finale under de Olympiske Lege – inden de opfandt målfotos: Jeg havde to vindere, og jeg var simpelthen ikke i stand til at afgøre, hvem der kom først i mål. Eller i dette tilfælde: hvilken rosé jeg bedst kunne lide.

Da jeg besluttede, at prisen måtte afgøre det, kunne jeg konstatere, at de begge koster 89 kr. flasken. Derfor står der nu to roséflasker på sejsskamlen – og de fortjener begge at smykke sig med titlen “Årets bedste rosé under 100 kroner”. Begge får ved samme lejlighed 6 flotte ❤️❤️❤️❤️❤️❤️.

I tilfældig rækkefølge ….

Lili Rosé, Le Roüet, IGP Méditerranée 2018

En rosé, der rammer dig i hjertekulen og udløser en refleks i din arm, som hele tiden føler trang til at gribe om den lille buttede flaske og hælde op igen. Da jeg løftede sløret (dvs. det sølvpapir, jeg havde viklet om flasken) viste det sig, at den vinøse bagmand er Château du Roüet – et af Provences berømte vinslotte. Det kan smages. Det er saligt smil-fremkaldende kvalitet til sidste dråbe. Farven er sart og fin, duften vil få dig til at tænke på modne, faste ferskner og cantaloupe-meloner og en svag brise af blomstrende citrustræer, sødmefuld og floral. Smagen ligner flasken – den har en behagelig fylde, der varer længe, men samtidig byder vinen på den friskhed, finesse og lethed, man ønsker sig af en rosé. Der er fuld plade og positive udsving på alle parametre. The Wine Company 89 kr. // 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️// Find vinen her…

Terre de Brume, IGP Méditerranée 2018

En type vin, der vader ind i folk med træsko på. Bortset fra at her er det små fine, lyserøde sommersandaler købt i en lille butik på den franske middelhavskyst. Vinen er indtagende, ligetil og overbevisende. I glasset er den strålende og bleg med lidt blush på kinderne. Duftmæssigt befinder vi os på et sydfransk marked, hvor du passerer en bugnende frugtbod, og din næse mødes af diskret parfume af modne stenfrugter – og sol. Smagen er silkebløde dønninger af bær, citrusfrugter og ferskner. Graciøs og spinkel. Med ét ord: WOW! Løgismose 89 kr. // 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️// Find vinen her…

Forhandlere og importører

Jeg skrev ud til Bichel Vine, The Wine Company, H.J. Hansen Vin, Supervin, Otto Suenson, COOP Danmark, Kjær Sommerfeldt, Løgismose, Aldi, Theis Vine, Erik Sørensen Vin, Meny, Rema 1000, Philipson Wine, Laudrup Vin, Rosé,dk, Victoria Wines, Dansk Supermarked, Lidl og Holte Vinlager.

Alle vendte positivt tilbage, selv om nogle af forhandlerne ikke havde vine, der passede ind i smagningen eller ikke kunne nå at sende. Kun Holte Vinlager ville ikke deltage.

Se også resultatet af smagningen “Årets rosé over 100 kroner” her…

Hjerter til finalisterne

4 ❤️❤️❤️❤️
Domaine de Pennautier, IGP Carcassonne, Laudrup Vin, 100 kr.
DUO des Plages, Pays d’Oc, Meny, 79 kr.
Lili Rosé, IGP Méditerranée, The Wine Company, 89 kr.
Marius Peyol, Coteau d’Aix, Kvickly & Super Brugsen, 99,95 kr.
Château La Tour de l’Évêque, Côtes de Provence, Philipson Wine, 79,95 kr.

5 ❤️❤️❤️❤️❤️
Note Bleue, Côtes de Provence, Philipson Wine, 85 kr.
Château Castel des Maures, Côtes de Provence, Rema 1000, 65 kr.
Maison Fleur, Grenache Rosé, Pays d’Oc, Aldi, 59 kr.

Rosé-priser

Langt de fleste af forhandlerne kører tilbud og rabat ved køb af flere flasker, så jeg har derfor valgt at vurdere vinene ud fra deres stykpris. Men hold øje med kampagner og tilbud derude.

Læs også Kvindevins manual til rosé, hvor du får svar på alle dine spørgsmål omkring den fine, lyserød vin …

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen