Grøndals konserves

Portugal på dåse

Det kan godt være, ordet konservesdåse klinger lidt af tarvelig fattigmandskost, men det er bestemt ikke hele sandheden. Der findes producenter, der sørger for et ædelt og delikat indhold. Mine damer (og herrer) … mød konserves-aficonadoen Grøndal!

Jeg har for nyligt stiftet bekendtskab med en af Danmarks førende importører af kvalitetskonserves: Martin Grøndal. Han er en mand med en ædel mission. Grøndal importerer og sælger dåsefisk, der er fremstillet med størst mulig omhu med fangst fra bæredygtigt fiskeri – eller som der står på hjemmesiden: ”God smag og god samvittighed – den bedste dåsefisk”. Lige nu består udvalget hos Martin Grøndal af sardiner, tun og makrel fra Portugals kyster og Azorerne midt i Atlanten. Produkter, der ligger meget langt fra de produkter, man kender fra supermarkedet.

Redigér din opfattelse af dåsetun

Hvorfor skal jeg give 35 kr. for en dåse tun, når jeg kan få den for en 10’er, spørger du måske. Det skal du, fordi du ikke kan sammenligne de to ting. Kan du acceptere prisforskellen på æg fra burhøns og øko-æg? Det kan jeg i hvert fald. Og sådan har jeg det også med disse kvalitetsprodukter.

Du betaler for, at fiskerne sejler ud i små både og fanger tunene med bambusstænger. Det vil sige, du undgår at støtte et fiskeri, hvor der ryger havskildpadder og delfiner med i nettet. Det er Skipjack-tun, der er i Grøndals dåser – en tunfisk, der vokser hurtigt og bliver kønsmoden inden for dets første leveår. Det vil sige, at de kan nå at formere sig og sikre arten. Derfor blåstempler WWF og MSC Skipjack til dåsetun. Flueben ved bæredygtigt fiskeri. Disse tunfisk når i øvrigt ikke at opsamle lige så mange tungmetaller som andre tun-typer, så det er også en sundere fisk, du selv får indenbords.


Håndpakket af fiskernes koner

Noget andet man betaler for, når man køber kvalitets-konserves er, at emballagen ikke er skadelig. Det betyder, den er fremstillet uden brug af det hormonforstyrrende stof BPA. Desuden kan du glæde dig over, at fisken er super frisk, når den kommer på dåse, for konservesfabrikken på øen Sao Jorge ligger der, hvor fiskerne kommer ind i havn. Ergo er tunene helt friskfangede, når de bliver håndteret. Fabrikken holder også gang i hjulene på den lille ø, for det er damerne, der pakker fiskedåserne ind i fint papir og sætter tape på – i hånden.

Tun, sardiner og grønt

Jeg er kæmpe sardin-fan, og jeg kan sagtens få et aftensmåltid ud af et par dåser, noget godt surdejsbrød og en citron. Jeg synes, det er helt genial fast food til en hver tænkelig situation. Sådan en dåse kan jo holde i evigheder og tages frem når som helst.

Men blandt Grøndals dåser er der en helt vildt lækker tun, der ligger i en god portugisisk olivenolie med vilde fennikelfrø fra den lille Atlanterhavs-ø Sao Jorge. Efter min mening et vanvittigt delikat produkt. Meget mættende og smagfuld – rich, som man ville sige på engelsk.

Jeg elsker at spise sardiner og tun med alle former for salat. Friske og semi-dried tomater med masser af basilikum, rød peberfrugt i tynde strimler med hårdkogte æg og oliven; snitbønner og grønne asparges med frisk oregano, citronverbena og persille i store mængder. Altid en vinaigrette eller lidt af den gode olie fra dåsen sammen med citronsaft- og skal. Det er godt med noget syre til den fede, lækre fisk. 

Grøndal anbefaler at grille sommerkål og servere med sardiner eller prøve at lægge dåsefisken på en hvid pizza, efter den er bagt. Det har jeg endnu til gode, men jeg er allerede begyndt at glæde mig.

Se hele sortimentet hos Grøndals her.

Vin til Grøndals dåser

When in Portugal …. Jeg mener, at et glas hvidvin fra Vinho Verde er det perfekte match til Grøndals konserves.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen