Portugals grønne sommervin

De hvide vine fra Portugals Vinho Verde-region er kendt for deres store friskhed og lette perlen – og det gør dem til selvskrevne sommervine!

Jeg har skrevet om de portugiske vine før, og de opmærksomme læsere ved godt, at selv om navnet Vinho Verde direkte oversat betyder “grøn vin”, så dækker navnet over en hel region i det nordlige Portugal, hvor der laves både rosé, rødvin og hvidvin.

Jeg har netop smagt nogle dugfriske og sprøde hvidvine fra regionen, som helt naturligt tager rollen som perfekt sommervin på sig. Og så endda til en sympatisk budget, hvor du ikke behøver at hæve fra rejsekontoen. Total folkelig vin, vi har med at gøre her.

Lav alkohol? Njaaarh…

I mit eksemplar af den ret så skønne bog ”Den portugisiske vinguide” – der i øvrigt har et omslag af kork – skriver forfatteren, at Vinho Verde-vin burde anbefales af Rådet for Større Færdselssikkerhed, fordi vinene er så lave på alkohol. Bogen er over 30 år gammel, og siden er de portugisiske vinproducenter desværre gået over til at lave hvidvine, der minder om alle andre mulige hvidvine, og derfor er det nu sjældent at finde vine, der holder sig under de 10 %. I hvert fald herhjemme. I denne smagning var der faktisk kun en enkelt, der holdt sig på 10 % – og den var halvtør, så den behandler jeg for sig (se nederst). De andre tørre hvidvine lå på mellem 11 og 13 %.

Hvis der skulle sidde en person, der har indflydelse i det portugisiske vinmiljø og læser med, så lad endelig beskeden gå videre om, at de skal holde fast i at lave deres helt særlige vine, der ikke behøver ligne resten af verdens vine. Det er helt klart min fornemmelse, at der er efterspørgsel på vine, der ikke er for alkoholtunge og produkter, der er unikke.

Det grønne smagsunivers

Der bliver brugt mange forskellige druer i Vinho Verde, og traditionelt har de hvide vine været lavet af forskellige blandinger af druerne. Nu laver man flere og flere vine på de enkelte druer, fx Loureiro, Alvarinho, Azal, Avesso og så videre. De smager naturligvis forskelligt alt efter hvilke druer, der er i spil, men der er alligevel en fælles stil, som man godt kan kalde “grøn”, hvis man vil lege med regionens navn: stor friskhed, den perlende fornemmelse, fin syre, godt med frugt og blomster – et spinkelt og sprødt univers. Jeg elsker det – det er virkelig en stil, der appellerer til mig.

Areal Colheita Seleccionada 2020

En Vinho Verde med charme-speederen helt i bund. Aromatisk, livlig og umulig at modstå. Et virkelig godt glas vin, der ringer ind til gode stunder på terrassen! Bestil den direkte hos importøren Adelino. Prisen er 79 kroner – og hjerterne er til at tage og føle på: 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Quinta de Linhares Azal 2020

En drøm af en Vinho Verde, der overvælder din næse med en ret intens blomsterduft. Derefter en let perlen og en hær af modne, der marcherer ind og pirrer din smagssans med en stilfuld og elegant oplevelse. Det er den her slags vin, der burde danne skole. I det hele taget er de dygtige hos Quinta de Linhares, og hvis du gerne vil udforske andre druer fra Vinho Verde, er du i sikre hænder hos Quinta de Linhares. Jeg har fulgt dem i flere år, og jeg synes, vinfolkene der holder et tårnhøjt niveau. Azal-vinen her høster 6 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ – måske endda med en lille pil op i disse eksamenstider. Køb rigeligt ind her.


Vinho Verde-tips

Vinho Verde er genial til sardiner og andet luksus-dåsemad: Portugal i både glas og dåse! Læs med her …

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen