Portugals grønne sommervin

De hvide vine fra Portugals Vinho Verde-region er kendt for deres store friskhed og lette perlen – og det gør dem til selvskrevne sommervine!

Jeg har skrevet om de portugiske vine før, og de opmærksomme læsere ved godt, at selv om navnet Vinho Verde direkte oversat betyder “grøn vin”, så dækker navnet over en hel region i det nordlige Portugal, hvor der laves både rosé, rødvin og hvidvin.

Jeg har netop samlet en pulje hvidvine fra regionen for at udvælge sommerens mest dugfriske og sprøde hvidvine.

Niveauet var godt over hele linjen i smagningen, og jeg synes, det er heldigt, man kan finde så meget dejlig vin til så gode priser. Ingen af de udvalgte vine sneg sig over de 100 kroner – så konklusionen på denne smagning må være, at Vinho Verde er en folkelig vin. Du kan drikke de ypperste dråber uden at behøve sælge aktier eller hæve opsparingen først.

Lav alkohol? Njaaarh…

I mit eksemplar af den ret så skønne bog ”Den portugisiske vinguide” – der i øvrigt har et omslag af kork – skriver forfatteren, at Vinho Verde-vin burde anbefales af Rådet for Større Færdselssikkerhed, fordi vinene er så lave på alkohol. Bogen er over 30 år gammel, og siden er de portugisiske vinproducenter desværre gået over til at lave hvidvine, der minder om alle andre mulige hvidvine, og derfor er det nu sjældent at finde vine, der holder sig under de 10 %. I hvert fald herhjemme. I denne smagning var der faktisk kun en enkelt, der holdt sig på 10 % – og den var halvtør, så den behandler jeg for sig (se nederst). De andre tørre hvidvine lå på mellem 11 og 13 %.

Hvis der skulle sidde en person, der har indflydelse i det portugisiske vinmiljø og læser med, så lad endelig beskeden gå videre om, at de skal holde fast i at lave deres helt særlige vine, der ikke behøver ligne resten af verdens vine. Det er helt klart min fornemmelse, at der er efterspørgsel på vine, der ikke er for alkoholtunge og produkter, der er unikke.

Det grønne smagsunivers

Der bliver brugt mange forskellige druer i Vinho Verde, og traditionelt har de hvide vine været lavet af forskellige blandinger af druerne. Nu laver man flere og flere vine på de enkelte druer, fx Loureiro, Alvarinho, Azal, Avesso og så videre. De smager naturligvis forskelligt alt efter hvilke druer, der er i spil, men der er alligevel en fælles stil, som man godt kan kalde “grøn”, hvis man vil lege med regionens navn: stor friskhed, den perlende fornemmelse, fin syre, godt med frugt og blomster – et spinkelt og sprødt univers. Jeg elsker det – det er virkelig en stil, der appellerer til mig.

Vila Nova, Vinho Verde 2019

En Vinho Verde med charme-speederen helt i bund. Aromatisk, livlig og umulig at modstå. Et virkelig godt glas vin, der ringer ind til gode stunder på terrassen! 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ fra Kvindevin til Vila Nova
The Wine Company har den (jeg har også et godt lager til de varme sommeraftener). Prisen er 65 kr. v. køb af 6 fl. Enhedsprisen er 80 kr.
Køb den lige her.

Quinta de Linhares Arinto 2019

En drøm af en Vinho Verde med let perlen og en hær af citrusfrugter, der marcherer ind og pirrer din lugte- og smagssans med en stilfuld og elegant oplevelse. Det er den her slags vin, der burde danne skole. I det hele taget er de dygtige hos Quinta de Linhares, og jeg er lige så vild med deres vin på Azal-druer (find den her). Den er mere passionsfrugt-syrlig i sin smag og vanvittig lækker. Både den og Arinto’en høster 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Hvis man er nørd og synes, det er sjovt at smage efter nuancer, så vil jeg anbefale at sammensætte en smagekasse med vinene fra Quinta de Linhares og gå på eventyr i Vinho Verde af høj kvalitet.
Link til Quinta de Linhares Arinto hos Drikportvin til 89 kr. – klik her.

Quinta de Gomariz 2019

Pomelo, lime og lyse blomsterbuketter er overskriften på denne fnuglette og sympatiske Vinho Verde, som er den slags vin, der fortjener en særligt reserveret plads i køleskabet hele sommeren. Den rimer på stropkjoler, klipklappere og store stråhatte. Er vild med den (bare ærgerligt den forsvinder som dug for solen)! 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Det er Løgismose, der fører vinen, der koster 89 kr. pr. fl. Hop over i Løgismoses shop her.

Quinta d’Amares, Loureiro 2019

Et veritabelt sus af grønt gik gennem lokalet, da min næse inhalerede duften fra glasset. Det grønne islæt i form af nyslået græs, pærer og krydderurter fortsatte i smagen, som var ultra elegant i al sin spinkelhed. Livlig, lys og appellerende syrlig. Svært at udsætte noget på denne vin! Den får 5 ❤️❤️❤️❤️❤️og kan anskaffes hos Otto Suenson til 99 kr. pr. fl. Køb den her …

Vinho Verde med en lille snas sødme

Netto har en Vinho Verde – Aveleda 2019 – som bærer betegnelsen “meio seco”, hvilket betyder halvtør, og den har da også en helt diskret sødme, som jeg dog først turde vide mig sikker på efter at have nærlæst etiketten. I min terminologi var den mere rund og frugtig end decideret sød. Uanset hvad den er, er det måske ikke en vin, du skal drikke en hel flaske af alene, for så får du måske for meget… Men drik et glas af den iskolde vin på terrassen eller stranden med dine venner, brug den til apéritif, eller servér den til asiatisk eller krydret mad, der gerne vil have modspil af en vin med den frugtige, runde og sødmeprægede profil.

Jeg synes, Nettos Vinho Verde er et fund til prisen på 45 kr., og oplevelsen udløser 4 store ❤️❤️❤️❤️

Vinho Verde-tips

Vinho Verde er genial til sardiner og andet luksus-dåsemad: Portugal i både glas og dåse! Læs med her …

Indlæg oprettet 229

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen