Portugals grønne sommervin

De hvide vine fra Portugals Vinho Verde-region er kendt for deres store friskhed og lette perlen – og det gør dem til selvskrevne sommervine!

Jeg har skrevet om de portugiske vine før, og de opmærksomme læsere ved godt, at selv om navnet Vinho Verde direkte oversat betyder “grøn vin”, så dækker navnet over en hel region i det nordlige Portugal, hvor der laves både rosé, rødvin og hvidvin.

Jeg har netop samlet en stor pulje hvidvine fra regionen for at udvælge sommerens mest dugfriske og sprøde hvidvine.

Niveauet var godt over hele linjen i smagningen, og jeg synes, det er heldigt, man kan finde så meget dejlig vin til så gode priser. Kun en enkelt har sneget sig over de 100 kroner – så konklusionen på denne smagning må være, at Vinho Verde er en folkelig vin. Du kan drikke de ypperste dråber uden at behøve sælge aktier eller hæve opsparingen først.

Lav alkohol? Njaaarh…

I mit eksemplar af den ret så skønne bog ”Den portugisiske vinguide” – der i øvrigt har et omslag af kork – skriver forfatteren, at Vinho Verde-vin burde anbefales af Rådet for Større Færdselssikkerhed, fordi vinene er så lave på alkohol. Bogen er over 30 år gammel, og siden er de portugisiske vinproducenter desværre gået over til at lave hvidvine, der minder om alle andre mulige hvidvine, og derfor er det nu sjældent at finde vine, der holder sig under de 10 %. I hvert fald herhjemme. I denne smagning af 15 vine var der faktisk kun en enkelt, der holdt sig på 10 % – og den var halvtør, så den behandler jeg for sig (se nederst). De andre tørre hvidvine lå på mellem 11,5 og 13 %.

Hvis der skulle sidde en person, der har indflydelse i det portugisiske vinmiljø og læser med, så lad endelig beskeden gå videre om, at de skal holde fast i at lave deres helt særlige vine, der ikke behøver ligne resten af verdens vine. Det er helt klart min fornemmelse, at der er efterspørgsel på vine, der ikke er for alkoholtunge og produkter, der er unikke.

Det grønne smagsunivers

Der bliver brugt mange forskellige druer i Vinho Verde, og traditionelt har de hvide vine været lavet af forskellige blandinger af druerne. Nu laver man flere og flere vine på de enkelte druer, fx Loureiro, Alvarinho, Azal, Avesso og så videre. De smager naturligvis forskelligt alt efter hvilke druer, der er i spil, men der er alligevel en fælles stil, som man godt kan kalde “grøn”, hvis man vil lege med regionens navn: stor friskhed, den perlende fornemmelse, fin syre, godt med frugt og blomster – et spinkelt og sprødt univers. Jeg elsker det – det er virkelig en stil, der appellerer til mig.

Allo (Allo) vinder!

Vinderen af Kvindevins Vinho Verde-smagning blev Soalheiro Allo 2018. Navnet Allo har intet at gøre med den fjollede sitcom Allo Allo, men refererer til druerne ALvarinho og LOureiro. De to druer klæder hinanden ualmindelig godt må man sige. Alvarinhoen er lidt reserveret, men stilsikker; Loureiroen danser ind på scenen iført blomsterranker i en sky af skøn parfume. Alvarinhoen tøjler Loureiroen, og Loureiroen giver Alvarinhoen lidt pep. Resultatet er en harmonisk, elegant og formsikker hvidvin med små hilsner fra et eksotisk univers med overdådige frugtanretninger og bugnende blomsterflor.
Der ryger 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️af sted til Soalheiro Allo 2018. Den koster 80 kr. flasken v. køb af 6 / 95 kr. ved køb af en enkelt. Det er H.J. Hansen Vin, der fører den. Hop direkte til vin-webshoppen her.

Vine med 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Adega Coop Ponte da Barca, Grande Escolha Branco 2018

En drøm af en Vinho Verde med let perlen og en invasion af citrusfrugter, der pirrer din smagssans med en liflig og livlig oplevelse. Virkelig et godt glas vin til 59,95. Meny har den (jeg har også et godt lager til de varme sommeraftener).

Quinta de Linhares Loureiro 2018

Vinho Verde med Hawaii-skjorte og wow-effekt. Loureiro-druen spiller virkelig med citrusblomst-musklerne her og fremstår temmelig parfumeret. Ikke en vin, der går stille med dørene – men dét var jeg ret vild med!
Fås hos DrikPortvin.dk til 89 kr. pr. fl. Find den her ….

Casal Ventozela Branco 2018

Sådan en vin man får lyst til at give tre hurraråb og et “længe leve”. Virkelig fin og let på tå. Let perlende, meget frisk, delikat krydret og meget indbydende. En vaskeægte sommervin, som jeg glæder mig til at drikke et glas af – iskold på en drønvarm julidag.
Fås hos Vinimondo til 69,95 kr. *

Casal Ventozela Loureiro 2018

Endnu en stemmesluger fra Casal Ventozela – denne gang udelukkende på Loureiro, som er den mest plantede drue i Vinho Verde. Der er igen noget citrusblomst i spil, hvide ferskner og melon – men i stramme tøjler og med en fin syre. Utrolig elegant og lækker vin.
Fås hos Vinimondo til 69,95 kr. *

Quinta de Gomariz 2018

En meget dejlig hvidvin med lidt mere fylde end de andre Vinho Verde-vine. Skøn skummende fornemmelse og en dejlig rund smag af modne pærer. Sikker picnic-succes og ganske enkelt en vin, der gør glad. Køb flere flasker – det er en vin, der forsvinder som dug for solen!
Det er Løgismose, der fører vinen til 89 kr. Klik her …

Regueiro Alvarinho Reserva 2018

Præcis og stilsikker hvidvin. Ren, elegant og klassisk. Men også med et charmerende strejf af citronskal, fersken og honningmelon. En vin, man får lyst til at bruge sin opsparing på.
Du kan købe vinen til 135 kr. hos Vino Gaudium lige her.

* Vinimondo arbejder på at få webshoppen op at køre. Indtil da, skriv til kontakt@vinimondo.dk – så bliver der arrangeret køb og levering.

Vinho Verde med en anelse sødme

Lidl havde sendt mig en hvid Vinho Verde, som var halvtør. Det var ikke fordi sødmen var overvældende – kun helt diskret faktisk, og jeg måtte lige dobbelttjekke flaskens bagetiket for at se, hvordan det forholdt sig. Det her er en vin, man skal servere ét iskoldt glas af som perlende aperitif eller smække på bordet, når vennerne kigge forbi med stærk thaimad. Jeg er helt sikker på, alle vil være glade. Også den, der betaler vin-gildet, for flasken her koster kun 45 kr. Det er rørende billigt. Den får 4 ❤️❤️❤️❤️med herfra.

Den kunne også passe godt til friske forårsruller. Læs med her …

Vinho Verde-tips

Vinho Verde kan erstatte alle de andre “spidse”, syrlige og friske hvidvine, du kender – fx Riesling, Sauvignon Blanc og Grüner Veltliner. Læs mere her…

Også genial til sardiner og andet luksus-dåsemad: Portugal i både glas og dåse! Læs med her …

Indlæg oprettet 213

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen