rosé

Årets roséer 2020

Det er sæson for rosé, og Kvindevin har i læsernes tjeneste smagt sig gennem en lang række sydfranske roséer for at finde de vine, som fortjener opholdstilladelse i dit køleskab til sommer.

Jeg har skrevet ud til en håndfuld af Danmarks dygtigste vinimportører med den direkte opgave, de skulle sende mig det bedste, de havde fra Sydfrankrig i årgang 2019. Der findes masser af anden rosé, men for at gøre processen mere simpel og konkurrencen mere fair har jeg på forhånd sorteret de stilarter fra, som jeg ikke holder af.  Og når jeg skriver det, kan jeg allerede mærke en storm af protester fra dem, som elsker rosé fra Californien, Italien og Spanien.

Umiddelbart kan det måske lyde lidt snævertsynet, men for mig at se, handler det om, at man jo heller ikke tager pærer med i en konkurrence om årets bedste æble ligesom man heller ikke sætter en vegetar til at anmelde en bøfrestaurant. 

Ros til rosé-importørerne

Det er i sagens natur ikke muligt at indsamle prøver fra samtlige danske importører, men jeg holder øje med roséerne på hylderne derude, og kommer der nye, dejlige vine til hen over sommeren, så lover jeg, de finder vej til bloggen. I’ll keep you posted. 

Jeg har smagt systematisk hundredvis af roséer gennem de sidste år. Af alle dårlige vine er en dårlig rosé nok det værste. Det er en virkelig mishandlet genre. Derfor er det også dejligt at se, at der er masser af importører, som gør sig umage. 

Engang var man selv nødt til at hente roséen i Frankrig, hvis man ville have et ordentligt glas – sådan er det gudskelov ikke længere. Og det betyder ekstra meget i år, hvor vi måske ikke kommer ud at rejse. Så en ægte, dybfølt tak til dem, der har forstået, at rosé skal tages alvorligt!

Drik rosé nu!

Verdens dyreste rødvin er ubetalelig, verdens dyreste hvidvin ligeså. Verdens vildeste roséer er inden for rækkevidde, så mor jer nu med dem. Det, roséen har at byde på, er dens friskhed, frugt og sprødhed. En vin, som skal nydes i nuet. Om 3-4 måneder vil den allerede være anderledes. Det er ligesom asparges og jordbær – du kan få dem hele året, men der er bare et tidspunkt, hvor de er på det helt rette stadie og smager bedst. 

Hvis man var i Provence, ville vinbonden skelne skarpt mellem de vine, der skulle drikkes til aperitif og dem, som skulle drikkes til maden. Jeg har til smagningen her smagt dem uden mad, fordi det bedste glas rosé, jeg ved, er det, jeg får på terrassen inden middag. Mange producenter ville græde sig i søvn over, at jeg ikke har smagt dem op imod det, den er tænkt til, men det er nu engang det snit, jeg har lagt. 

Årets rosésmagning

Deltagerne i årets rosésmagning er:

Løgismose
Meny
Erik Sørensen Vin
Otto Suenson
Theis Vin
Rema 1000
COOP
Philipson Wine
Nemlig.com
The Wine Company
Kjær Sommerfeldt
Aldi
Otto Suenson

Kun H. J. Hansen ønskede ikke at deltage. 

Sådan gjorde jeg

Jeg har blindsmagt 40 flasker, som alle blev bedømt med 1-6 hjerter, og dem som fik 4 eller derover blev smagt op imod hinanden igen.

I år anbefaler Kvindevin en række rosévine. Det synes jeg er den bedste service, jeg kan give mine læsere. Importørerne og forhandlerne er nemlig bredt repræsenteret, og dermed er det altid nemt at finde en god rosé – uanset om man shopper online eller fysisk.

De er inddelt efter antal hjerter, og de højest placerede får et par ord med på vejen.

Der er to priser angivet ved flere af vinene. Det er, hvis de er på tilbud, eller der er mængderabat. Tjek forhandlerne for nærmere information.

6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ i Kvindevins rosésmagning

Her er vinene, som vandt alle mine Kvindevin-hjerter. Øverst på podiet er der ikke mindre end 6 vine.

DOMAINE DES TERRES BLANCHES 2019, OTTO SUENSON, 149 KR.
Arketypen på en provencalsk rosé af den allerbedste slags. Helt blegt lyserød i glasset, fin blomsternæse og en elegant frugtighed, domineret af fersken, tørret abrikos og en anelse grape. Rosé er en kunstart – her kan du smage på værket.
Link til vinen her.

HENRI BONNEAU 2019, ERIK SØRENSEN VIN, 125 / 150 KR.
Terrassevin i kunstklassen. Helt i knæ over dens finesse og lækkerhed fra start til slut. Grape i duften og rabarber i smagen – og rosélykke helt ud i fingerspidserne.
Link til vinen her.

CHÂTEAU DE BREGANÇON 2019, PHILIPSON, 109,95 / 159,95 KR.
Et pragteksemplar af en rosé. Brégançon har været fast roséleverandør til skiftende franske præsidenter – og bliver det nu også Kvindevin, for det er en stærkt vanedannende rosé. Delikat og finesserig til sidste dråbe. Man fristes til at sige en rigtig feminin vin, men så kan det være, man fornærmer præsidenten.
Link til vinen her.

LILI ROSÉ 2019, THE WINE COMPANY, 75 / 89 KR.
Denne rosé forsvarer titlen som årets rosé under 100 kroner fra sidste år og lever helt op til forventningerne med sin dejlige duft af blomster og milde ferskensmag. På alle måde en dejlig og rar vin, som ikke har nogen kanter, der generer eller skiller vandene, men som samtidig på ingen måde er kedelig. Pladask! … Dér faldt jeg for andet år i træk.
Link til vinen her.

CHATEAU D’ÉOLE 2019, LØGISMOSE, 139 KR.
En virkelig elegant rosé, som byder på en masse spændende lag i aroma og smag. Lidt lækker kokos i duften, lidt antydning af syltede ferskener i smagen. Altsammen tøjlet af præcis og behagelig syre. Har kun “wow” tilovers for denne vin.
Link til vinen her.

ULTIMATE BERNE 2019, THEIS VINE, 159,95 / 199,95 KR.
En Pandoras æske af en vin. Lag på lag af nye smagsoplevelser for hver tår, du tager. En på alle måder dejlig vin. En rosé i den spinkle ende af spektret – en vin til dig, som godt kan lide, når der spilles på de lyse toner.
Link til vinen her.

5 ❤️❤️❤️❤️❤️ i Kvindevins rosésmagning

MELOPÉE DE GAVOTY 2019, LØGISMOSE, 99 KR.
En klassiker og en gammel favorit, som stadig holder. Gammel kærlighed ruster ikke sådan uden videre. Ret fyldig med en syrlig finish, som jeg er helt tosset med.
Link til vinen her.

JAS DES VIGNES 2019, MENY, 59,95 / 89,95 KR.
Meget floral og temmelig parfumeret, men jeg var virkelig vild med det! Smagen stadig spinkel og elegant til trods for den overvældende aroma. Et fund til prisen – især når Meny kører den ud på kassebåndet til 59,95kr.!
Find den nærmeste Meny her.

CASTEL DES MAURES 2019, REMA 1000, 65 KR.
En klassisk skåret rosé, som på forfører med sin duft og smag, og som vitterlig er et scoop til prisen.
Find din nærmeste Rema 1000 her.

SAINT JEAN DE LA CAVALERIE 2019, MENY, 59 KR.
Spændstig og elegant med fin fersken-finish. En dejlig vin, som er på tilbud i juni til bare 59 kroner.
Find den nærmeste Meny her.

BERNE ROMANCE 2019, THEIS VINE, 99,95 / 119,95 KR.
Ingen slinger i valsen – bare derudad i bedste, klassiske Provence-stil.
Link til vinen her.

BERNE INSPIRATION 2019, THEIS, 129,95 / 159,95 KR. 
Ganske enkelt godt skåret. Klassisk, elegant og knasende sprød.
Link til vinen her.

CASTILLON BANDOL 2019, MENY, 99,95 / 123,95 KR.
En rosé, der holder på formerne. Stram, præcis og korrekt uden på nogen måde at være kedelig.
Find den nærmeste Meny her.

VIGNELAURE LA SOURCE 2019, NEMLIG, 125 / 2 FOR 198 KR.   
Saftig rosé, der tager dig i hånden og leder dig på en behagelig guidet tur gennem frugthaven. Masser af bær og røde frugter. 100 % sommer på flaske.

 

4 ❤️❤️❤️❤️ i Kvindevins rosésmagning

Alle vinene herunder får alle – ud over hjerterne at smykke sig med – mine varmeste anbefalinger.

 • GRIS QUESTIONS D’ÉQUILIBRE 2019, MENY, 45 KR.
 • DOMAINE BAGRAU 2019, LØGISMOSE, 125 KR. (link her)
 • PRIEURÉ SAINT HIPPOLYTE 2019, THE WINE COMPANY, 65 / 80 KR. (link her)
 • LOUISON 2019, OTTO SUENSON, 85 KR. (link her)
 • CHATEAU VIGNELAURE 2019, NEMLIG, 125,97 / 179,95 KR. (link her)
 • SAINT MAX 2019, LØGISMOSE, 144 KR. (link her)
 • SAGE & SAUVAGE ORGANIC 2019, IRMA, 99,95 / 169 KR. (find nærmeste Irma her)
 • DOMAINE SARRAGOUSSE 2019, SUPER BRUGSEN & KVICKLY, 109,95 / 2 FOR 149 KR. (find nærmeste butik her)
 • CHATEAU LA TOUR DE ÉVÊQUE, PÉTALE DE ROSE 2019, PHILIPSON, 149,95 / 179,95 KR. (link her)     
 • CHATEAU LA TOUR DE ÉVÊQUE 2019, PHILIPSON, 99,95 / 134,95 KR. (link her)
 • NOTE BLEUE 2019, PHILIPSON, 69,95 / 114,95 KR. (link her)
 • DOMAINE L’EOUVIÈRE 2019, PHILIPSON, 65 / 89,95 KR.

Vil du vide mere om rosé, så læs min MANUAL til den fine, lyserøde drik her ….

Rosé og fjordrejer klæder hinanden ualmindelig godt. Klik her og læs, hvordan man koger de små rejer.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen