Château d'Esclans

Guide til vingårde i Provence

Der er så mange vingårde i Sydfrankrig, at det ærligt talt kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvor man skal køre hen efter dejlig vin i ferien …

Derfor får du her en guide til dejlige sydfranske vingårde, der med sikkerhed er et besøg værd. Listen er på ingen måde fyldestgørende, men nu har du noget at gå efter, hvis du er så heldig at holde ferie i området. Jeg har med denne guide forsøgt at dække det meste af Provence – nogle af gårdene ligger på kanten, men måske passer det med, du kan tage dem på vejen til din destination …

I år skal du købe årgang 2020, når det gælder roséer og hvidvine. Mange steder vil sikkert sælge ud af sidste årgang, men hold dig til den friskeste version.


Domaine de Grangeneuve, Roussas (ved Grignan)

Hos de søde mennesker på Domaine de Grangeneuve skal du gå direkte efter deres hvidvin på Viognier, Marsanne, Roussanne og Grenache Blanc – den hedder Les Dames Blanches du Sud. Det er en fantastisk aromatisk og livlig hvidvin, der har været en personlig sommerferie-favorit mange år i træk. De er heller ikke tossede ud i disciplinen rødvin, så smag endelig på dem også, hvis du har den slags lyster. I øvrigt totalt fin vingård i et ikke særligt overrendt område.

Klik videre til Domaine de Grangeneuve her …

Domaine Alary, Cairanne

Bio-hvidvin, der smager virkelig dejligt. De er berømte for deres vine fra Cairanne-appellationen, men deres mindre “fine” Côtes du Rhône Blanc, som hedder La Chèvre d’Or, er min favorit. Smag dig frem!

Klik videre til Alary her …

Château Saint Roux, Le Cannet des Maures

På Saint Roux laver de dejlig økologisk rosé i tre forskellige cuvéer, der alle smager virkelig dejligt. Den gamle gård er nænsomt restaureret, og selv om man måske godt kunne ønske sig, de havde skåret bare 10 % bonde-romantik fra, må man alligevel tage hatten af for indsatsen. Ud over vinproduktion er der køkkenhave og 60 geder, der leverer grønt og præmierede gedeoste til restauranten, hvor man kan spise brunch og frokost. Man kan også overnatte på Château Saint Roux. Jeg har ikke selv prøvet, men jeg forestiller mig, man kunne sove godt midt i vinmarkerne, der har en flot, dybt mørkerød jord og masser af pinjetræer i det fjerne.

Klik videre til Château Saint Roux her …

Domaine de la Fouquette, Les Mayons

Ikke langt fra Saint Roux i samme smukke landskab, hvor den provencalske landskildpadde huserer, finder man denne lille perle. Selve stedet, der har været i familien siden 1950’erne, ser måske ikke prangende ud, men vinen er verdensklasse, økologisk og under 10 euros pr. flaske. Gå efter den cuvée, der hedder Pierres de Moulin – den er fremragende i både hvid og rosé. En anden cuvée – Rosée d’Aurore – smager også vidunderligt.

Læs mere om domænet og dets vine her …

Domaine Saint Amant, Suzette (ved Malaucène)

Drop turen til dette domæne, hvis du har højdeskræk og/eller en bil med lille motor, for du skal op ad en meget snirklet bjergvej for at komme til Saint Amant. Stedet byder på virkelig frisk og elegant hvidvin og en totalt spektakulær udsigt over Les Dentelles de Montmirail og skråninger med vinmarker. Her er så flot!

Klik videre til Saint Amant her …

Domaine La Blaque, Pierrevert (ved Manosque)

Hvis du er i Manosque eller omegn, så slå et slag forbi Monsieur Gilles i Pierrevert. Han har ærmerne fulde af røverhistorier, og han ryster dem gerne ud, mens han serverer noget af den bedste hvidvin, jeg har fået. Han laver blandt andet en ren Viognier og også rosé, der får englene til at synge. En af de adresser, jeg nødigt går af med, fordi jeg synes, det er så godt. Men siden det er dig … Mærkeligt vinene ikke er dyre – de er stort set alle sammen under 10 euros – kvaliteten er et helt andet sted!

Klik videre til La Blaque her …

Minuty, Gassin

Er du på de fine Ramatuelle- eller Saint Tropez-kanter, skal du klart runde Minuty og proviantere rosé og hvidvin her. Jeg foretrækker deres Cuvée Prestige Rosé, der er elegant, frisk og let, men hvidvinen er også stilsikker.

Klik videre til Minuty her …

Domaines Ott, Taradeau

Familien Ott var forgangsmænd på rosé-området, og det er deri, Domaines Otts berettigelse består i i dag. Besøg Ott for referencerammens skyld og ikke fordi du får ekstra meget for pengene. Men Otts ultra moderne vinanlæg i Taradeau (som er én af familiens ejendomme) er vitterligt imponerende og et eksempel på, hvor stor succes man kan få, når man både har forstand på vindyrkning og marketing.

Klik videre til Domaines Ott her …

Château d’Astros, Vidauban

Husker du Pagnol-filmen Min mors slot? I dén passerer den lille franske Pagnol-familie et vidunderligt slot på vej til deres sommerhus i bjergene. Dét slot er ikke bare en filmkulisse, og hvis du besøger det i dag, kan du få virkelig dejlig rosé og hvidvin til meget sympatiske priser. Tag også en gåtur rundt om slottet og ned gennem alléen, der består af helt vildt høje pinjetræer, der bøjer sig sammen over dig og næsten ligner noget fra en eventyrfilm. Her er ganske enkelt vidunderligt!

Klik videre til Château d’Astros her …

Château Thuerry, Villecroze

Hvis du er interesseret i vinfremstilling, skal du besøge Château Thuerry, der har et delvist underjordisk vinanlæg, der ligner et museum for moderne kunst udefra og noget fra en fremtidsfilm indeni. Vinanlægget, der formentlig har kostet så meget, at pengene fint havde kunnet række til at gennemrenovere fx de danske folkeskoler, er kåret som en af verdens 100 flotteste vinkældre. Og heldigvis bruger de deres anlæg godt, for vinen er simpelthen totalt i orden. Jeg foretrækker deres cuvée Les Abeillons, der findes i hvid og rosé. I øvrigt er selve vingården malerisk flot, og den ligger smukt omfavnet af det sydfranske landskab. Du kan få en rundvisning i vinanlægget, men det skal der bookes tid til. Er du vinnørd, så gør det!

Klik videre til Thuerry her …

Domaine des Terres Blanches, Saint-Rémy-de-Provence

Roséen fra Terres Blanches har ligget helt i top de sidste tre år, hvor jeg har lavet Kvindevins store rosésmagning (læs den seneste her). Det er bestemt en vin, der er værd at køre efter – også fordi det er et virkelig pænt område, gården ligger i. Vinen er elegant og klassisk med styr på detaljerne, sans for nuancerne – og så er den oven i købet økologisk.

Klik videre til Terres Blanches her …

Château Sainte-Roseline, Les Arcs sur Argens

Stort og veldrevet vinslot, der laver sikker kvalitet, som du dog også får lov at betale for. Deres rødvin hører bestemt ikke til de billige, men den er god og et velkomponeret eksempel på en provencalsk rødvin. Hos Roseline skal du faktisk gå efter den høje pris, for hvis du køber deres billige flasker, får du blot blandingsvin af druer, der er købt fra andre producenter (det gælder i øvrigt også Ott).

I øvrigt er der virkelig pænt ved Château Sainte-Roseline, så om ikke andet skal du køre forbi af den grund. I det tilhørende kapel, der er udsmykket af Marc Chagall, ligger resterne af den hellige Roseline, der døde i 1329, og hvis du bliver træt af al den vin, kan du kigge forbi hendes krystalkiste og lægge en offergave.

Klik videre til Sainte Roseline her …

Château du Rouët, Le Muy

Her på slottet laver de en virkelig dejlig cuvée ved navn Belle Poule i rosé og hvid version, og begge mestres til fulde. Belle Poule betyder den smukke høne og er navnet på det skib, der sejlede Napoleons jordiske rester tilbage fra Sankt Helena. Der laves også en billigere, men virkelig god serie af vine under navnet Estérelle, og deres supermarkeds-cuvée har været med helt i top de sidste to år i min store rosésmagning (læs med her). Med andre ord: vinfolk, der kan deres kram.
Gården er som taget ud af en film, og det er nok derfor, Woody Allen har brugt den i sin film Magic in the moonlight. Derudover er der ægte hjertevarme og også overnatningsmuligheder i de smukke omgivelser.

Klik videre til Rouët her …

Domaines Bunan, La Cadière d’Azur (ved Bandol)

Familien Bunan laver vin i flere forskellige appellationer, men hovedsædet ligger i Bandol, og det er den vingård, du skal besøge. Smag dig frem til dine egne favoritter – deres Moulin des Costes synes jeg, er en sikker vinder! Men de er dygtige hos Bunan, og uanset hvilken vin du vælger, går du ikke galt i byen. Hele familien i flere generationer er i sving i dette vinfirma, og det kan smages, at de elsker det, de laver!

Klik videre til Bunan her …

Domaine du Paternel, Cassis

Efter min mening den dygtigste producent i Cassis, og så ligger domænet på et virkelig vidunderligt sted. Gå efter sidste høst af deres hvidvin, der er frisk, syrerig og vildt elegant. Hvis deres Cassis-vin er udsolgt, hvilket den sagtens kan være, fordi efterspørgslen er stor, så spørg efter deres hvidvin fra marker uden for Cassis-appellationen. Især den på druen Rolle er dejlig.

Klik videre til Paternel her …

Château Saint Martin de la Garrigue (ved Montpellier)

Hvis du befinder dig i nærheden af Montpellier, skal du klart smutte ud til dette fantastiske slot, hvor de laver en vidunderlig hvidvin på den lokale Picpoul-drue. Da jeg besøgte slottet, var det på alle måder en usædvanlig og god oplevelse. Læs mere her.

Klik videre til Château Saint Martin her …

Château des Bertrands, Le Cannet-des-Maures

Dette vinsted ligger vanvittigt flot, og du kan leje dig ind i et værelse i det smukke gamle stenhus, der ligger pittoresk midt i Massif des Maures – et naturskønt område. Men det er selvfølgelig ikke derfor, du er kommet. Du er jo på vintur – og det kan de også finde ud af her. Faktisk røg deres rosé direkte ind på sejrsskamlen i sidste års kåring af rosé over 100 kr. (læs mere her).

Læs mere om dette smørhul lige her …

Le Château des Demoiselles, La Motte

På Les Demoiselles kan du få klassisk, provencalsk rosé krydret med naturoplevelser og forskellige kulturelle events hen over sommeren. Vingården ligger i den vanvittigt flotte Esclans-dal, hvor jorden er helt mørkerød, og du kan gå, cykle eller køre ud på lejede quads fra vingården. Du kan også bo her, hvilket jo er smart, hvis du kommer til at drikke for meget af stedets rosé.

Læs mere om stedet her …

Domaine Saint Roman d’Esclans, La Motte

En lille perle af en familiedrevet, økologisk vingård, der ligger smukt i Esclans-dalen. Det er en vanvittig sød familie, og de laver dejlig hvidvin og rosé. Her er på en måde uendeligt langt til jetset-livet på kysten. Hunden hviler sig på dørtrinnet ind til det lille kontor, hvor man smager vinen og får en snak med den charmerende kvinde, der driver stedet med sin mand. Sidst jeg var her, kom den unge, lokale præst drønende i sin Citroën iført præstekjole for at købe lidt vin med hjem. Det var meget filmisk. Det her er et sted for nostalgikere og romantikere. Og folk, der kan lide god vin til en overkommelig pris.

Læs mere om stedet her …

Tips til rødvinsfreaks

Hvis du har en rødvinsdrikker med på passagersædet, har både Ott, Roseline og Thuerry rigtig gode rødvine. Gå efter de fineste og dermed dyreste rødvine, for de er bedst. Til gengæld får du vine med krop og fylde, der ikke behøver års lagring i modsætning til rødvinene fra Bandol (som ellers vil være et godt sted at køre hen efter rødvin).

Tips til de travle

Har du kun sparsomt med tid, kan du slå vejen forbi Maison des Vins Côtes de Provence i Les Arcs sur Argens, der repræsenterer hele området og har omkring 800 forskellige Provence-vine, som du kan købe til samme pris som på domænerne.

Læs mere her …

Lige over for ligger i øvrigt et udmærket cooperativ. Lad dig ikke skræmme af, hvor grimt designet på bygningen er: Les Celliers des Archers har fået mange medaljer for deres vine.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen