Opskrift på porchetta

Valgflæsk, bobler og gravøl

I morgen er der som bekendt folketingsvalg, og der vil landet over være både sorger og glæder – og gravøl og fejringsbobler at skylle valgresultatet ned med.

Er man som jeg flere gange blevet “genkendt” som Sophie Løhde, er der også god grund til at tage sig en opstrammer. Sådan er det, når man ikke har forstået, at pandehår var noget, man havde i 00’erne. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om Sophie Løhde har stået på gågaderne rundt omkring som en Kvindevin-look a like og lovet lavere afgifter på mousserende vin og fri rosé til folket… Mon dog. Men jeg kan da lige sige her, at nej, jeg kan ikke skaffe Lars Løkkes mobilnummer, og jeg har ingen balloner. Jeg deler heler ikke valgløfter ud. Til gengæld vil jeg gerne dele min opskrift på valgflæsk. Uanset hvilken fløj man foretrækker, kan vi vist godt blive enige om, at der har været valgflæsk på menuen i både den røde og den blå blok, så det være en livret for alle. 

Opskriften på valgflæsk

Da jeg er meget pro-Europa, henter min opskrift på valgflæsk inspiration i det sydlandske køkken: Valgaftenen skal fejres med porchetta – flæskesteg på italiensk. 

Porchetta – 4 personer

Du skal bruge

1 økologisk svineslag
3 fed hvidløg
Skallen fra 1 øko-citron
1 spsk. fennikelfrø, knust i morter
1 stor håndfuld friske krydderurter, fx persille, timian, rosmarin og salvie
Masser af sort peber
Havsalt
Køkkensnor

Sådan gør du

Hak krydderurterne fint og bland dem med revet citronskal, hakket hvidløg og knuste fennikelfrø. 

Læg svineslaget på et stort bræt med sværsiden nedad. Fordel krydderblandingen ud over kødet, og kom godt med salt og peber på. 

Rul nu stegen helt tæt og bind den stramt med køkkensnor. Hvis ikke den er ridset, skal du selv gøre det. Hæld derefter kogende vand over stegen (giver sprød svær). Gnid nu stegen med havsalt. 

Da nogen (ingen nævnt, ingen glemt) er kommet til at kyle mit rotisserie-arrangement til grillen ud, steger jeg porchettaen i ovn. Den skal have ca. 3 timer ved 150 grader. Kernetemperaturen skal ligge på 70 grader, når den er færdig. 

Læg stegen på en rist midt i ovnen, og placér en bradepande under, så du får noget dejlig stegesky til en lækker sauce. Hæld lidt vand i bradepanden til at starte med, bare så det dækker bunden. 

Vend stegen undervejs, så den bliver lige gylden på alle sider. Når porchettaen er stegt færdig, skal sværen have lidt grill ved ca. 225 grader, så den bliver sprød. Hold øje med den, mens du griller stegen, så den ikke pludselig forkuller. 

Servér med stegesky, nye danske kartofler med løvstikkepesto og en salat af snittebønner, lidt gedeost, saltmandler og balsamicodressing. Og godt brød naturligvis. 

Vin til valgflæsk

Hvad drikker man så til valgflæsk? En god Primotivo med noget sødme, kraft og tannin er et rigtig godt bud, hvis man vil have rødvin. Men sørg for, vinen ikke er for flæsket i udtrykket – den må have lidt bid og syre. Der er flæsk nok i forvejen.

Jeg vil dog lægge noget mousserende på køl til mig selv. Også selv om afgiften ikke er fjernet af Sophie Løhde eller andre. Jeg bliver i Italien, for lige for tiden er jeg ret vild med en Prosecco, som Nemlig forhandler. Den kan sagtens drikkes til det lyse øko-svin, der har en mild og lækker smag efter de mange timer i ovnen. Desuden er det rart med noget frisk og koldt til det lidt fede kød. Og derfor går det jo også an med gravøl, hvis det er. 

Du kan læse mere om den fremragende Prosecco her.

Nemlig.com forhandler i øvrigt også økologisk svineslag fra Gris, lam & co., som jeg altid bruger til min porchetta. 

Billedet af porchettaen har jeg lånt fra det australske website Good Food, der laver en porchetta, der ligner min, men som er meget bedre til at tage billeder af den. Tak til Good Food.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen