Fra Napa til Piemonte på 2 glas

Der findes op imod 1000 små vin-importører i Danmark, hvilket jo virkelig er mange. Et sted midt imellem de store vinfirmaer og de mange garage-vinfolk findes der en lang række 2-3 personers vinfirmaer. Det er klart, at man hos de mindre vinfirmaer ikke kan køre neon-farvede banner-reklamer og hidsige slagtilbud, så priserne skal man ikke sammenligne med de store aktører, men til gengæld kan man finde ”håndplukket” vin og en masse gejst og engagement!

I løbet af den sidste uges tid har jeg haft fornøjelsen af to vine fra små vinimportører – en Sauvignon Blanc fra Californien og en Arneis fra Roero i Piemonte. Begge virkelig dejlige vine, og til trods for den store geografiske afstand, havde vinene et fællesskab i deres spinkle elegance, fine syre og store friskhed.

 

Roero Arneis “Seminari” 2017

Arneis er en drue, der de seneste par år har haft min bevågenhed. Jeg synes ofte, jeg bliver glad, når jeg smager på Arneis, og jeg elsker tanken om de bløde, grønne bjerge i Piemonte, hvor druen dyrkes. Det er som om, vinen prøver at imitere landskabet, og det lykkes tit – ikke mindst i denne udgave fra Nino Costa, der er grøn, blød og indbydende. Druerne dyrkes bæredygtigt på kalkholdig sandjord og ender ud i en vin, der er frisk og mineralsk med en behagelig syre. Jeg drak den på en varm sommeraften og kom til at tænke på græs, agurk og honningmelon i et tidligt modningsstadie. Så lækkert!

Det er Estrup & Udsen Vin (tryk her for link), der importerer denne og i øvrigt også andre eksempler på Arneis. Der går 4 ❤️❤️❤️❤️ til denne italiener på flaske. Pris: 85,-

 

 

Sauvignon Blanc Hunt & Harvest 2016

Det her en vin, der på alle måder rokker ved mine faste forestillinger. Jeg læste på etiketten: ”Napa Valley” og tænkte: ”Den er amerikansk, alt for meget, skrevet med blokbogstaver, overdrevet” – og jeg noterede mig druen og årstallet og tænkte ”2016 – så er den Sauvignon Blanc blevet flad og kedelig”. Jeg åbnede flasken … og i bedste politiker-stil måtte jeg trække mine udtalelser tilbage.

Hvis den her vin var et maleri, ville vi være ude i et lyst impressionistisk værk med et forsommermotiv. Ingen store, grove penselstrøg – men derimod en hel masse små bestanddele, der giver et smukt helhedsindtryk. En virkelig fin og elegant vin, som på ingen måder var amerikansk overdrevet, og som spiller på de lyse toner i smag og duft. Normalt er jeg meget striks omkring at få den sidste høst af de fleste hvidvine, fordi friskheden, blomster- og frugtnoter forsvinder meget hurtigt. Men altså: Her har vi undtagelsen, der bekræfter reglen, og hvis du vil prøve, hvordan det smager, er det hos Vinomani, du skal henvende dig. Følg linket her til en vin, der får 4 ❤️❤️❤️❤️ og et highfive for at bringe mine fordomme ud af fatning. Pris: 169 kr.

 

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen