Grønt og godt fra Portugal

Jeg har haft stor fornøjelse af Vinho Verde hele foråret og hen over sommeren, og den trofaste læser ved, jeg har spået Vinho Verde en stor fremtid på linje med den, roséen har oplevet de sidste par år. Du kan læse mere om det her.

Vinho Verde betyder “grøn vin”, men den kvikke har selvfølgelig opdaget, den er ikke grøn – den er til gengæld både hvid, rosé og rød. Vinene kommer fra Portugals frodige og grønne region Vinho Verde.

Der er også nogle, der siger, det “grønne” henviser til, at det er en ung vin, der skal drikkes ung. Samme år, som den kommes på flaske, siger mange. Andre siger inden for et år fra høsten. Med andre ord: Alle der i skrivende/læsende stunde har en flaske Vinho Verde med et ”2017” på etiketten, skal se at få den på køl og drikke den NU.

Jeg har netop i den forgangne weekend testet en lang række af Vinho Verde i hvid version for at se, om de stadig var spændende at drikke, eller om de allerede var afblomstret.

Verdensklasse-vin

Generelt vil jeg sige om de vine, jeg har smagt, at det er hvidvin i verdensklasse, der er absolut til at komme i nærheden af rent økonomisk. Og jeg gentager lige mig selv: Jeg tror, Vinho Verde får et boom inden længe, for den hvide Vinho Verde har en masse kvaliteter, der passer til det yngre vindrikkende publikum: Den skal ikke gemmes i en tempereret vinkælder, den er instant likeable, den er ofte alkohol-let, og den er ikke dyr.

Jeg kunne godt fornemme, at nogle af vinene var på retur, men de nedenfor nævnte vine var stadig totalt lækre, og hvis du skal holde en sensommerfest, en reception eller et krebsegilde i den nærmeste tid, så er der helt ærligt ikke noget, jeg anbefaler varmere end disse vine.

Jeg har smagt rigtig, rigtig mange hvide Vinho Verde i denne omgang – og det var den sjoveste smagning længe. Men jeg er en hård hund, og kun de allerbedste er med her. Jeg glæder mig allerede til at smage dem igen til næste forår, hvor der foreligger en ny sprød version.

Den store sensommersmagning af hvid Vinho Verde

Du får ganske enkelt mine korte noter fra smagningen, og vinene får hjerter med på vejen, mens de lange beskrivelser kan findes hos forhandleren.

Quinta de Linhares Azal – 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Note fra smagning: Halløj for en vin. Meget frugtpræget og fyldigere end mange af de andre vine. Noget sindssygt påtrængende eksotisk frugt – på den gode måde. Min favorit fra smagningen.

DrikPortvin 79 kr.

Quinta de Linhares Colheita Selecionada – 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Note fra smagning: Masser af passionsfrugt. Saftig! Smager vanvittigt godt.

DrikPortvin 79 kr.

Deu-La-Deu Alvarinho White – 4 ❤️❤️❤️❤️

Som at drikke æbler. Også masser af tørrede og tropiske frugter – og noget blomsteragtigt, som er godt. De fire hjerter er store!

Nordjysk Vinimport 98/115 kr.

Quinta de Santiago Alvarinho 2017 – 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Virkelig lækker. Citrus, fersken, blomster. BANG. Den sidder i skabet!

Theis Vine 129,95/179,95

Casal de Ventozela Vinho Verde Branco – 4 ❤️❤️❤️❤️

Virkelig value for money her. Let perlende, super frisk, lidt stikkelsbær, lidt fersken, lidt citrus. Og den pris – helt ærligt!

Vinimondo 65 kr.

Soalheiro Allo 2017 – 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Klassisk Vinho Verde med lav alkohol, let perlende, frisk og syrlig, men også med noget substans. Man er hensat til en strand på Portugal, hvor man får en hel, grillet fisk serveret, mens bølgerne skvulper. Elsker etiketten.

H. J. Hansen 80/95 kr.

Soalheiro Alvarinho 2017 – 4 ❤️❤️❤️❤️

Høj kvalitet, virkelig veltillavet. Totalt godt skruet sammen, men også i den dyre ende. Men hvis penge ikke var et parameter, ville jeg overgive mig ubetinget.

H.J. Hansen Vin 139 kr.

Alvarinho/Trajadura fra Quinta do Regueiro – 4 ❤️❤️❤️❤️

Meget lækker vin med en grapefrugt-agtig bitterhed til sidst.

Vinogaudium 95 kr.

 

Quinta do Reguengo de Melgaço 2017 – 4 store ❤️❤️❤️❤️

Ikke perlende, ikke alkohollet og altså ikke typisk Vinho Verde. Men en virkelig dejlig hvidvin. Sprødhed som i et grønt Granny Smith-æble. I like.

The Wine Company 95 kr.

Adega de Monção Escolha White 2017 – 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Let perlende, meget frisk, god syre. Har alt det, jeg forbinder med Vinho Verde. Her er en vin, der forstår opgaven og udfører den til UG.

Nordjysk vinimport 51/60 kr.

Muralhas de Monção White 2017 – 4 ❤️❤️❤️❤️

Dansende perler og en hel bunke citrus. Alt man ønsker sig af en Vinho Verde.

Nordjysk Vinimport 72/85 kr.

Vinho Verde passer rigtig godt til grøn mad. Find opskrifter på mine vegetariske favoritter her. 

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen