Mortensaften står for døren, og vi skal have and på menuen. Men hvilken vin vælger man til andesteg? Læs med og få svaret.
Mine trofaste læsere vil vide, at jeg altid prøver med en hvidvin først, hvis jeg kan komme af sted med det. And er traditionelt et rødvinsområde, men hvis nu du vælger at servere din and i form af confit de canard, så synes jeg sagtens, man kan gå med en hvidvin. Jeg ville vælge en riesling, og den må ikke være for spinkel i det. Når du står nede ved vinhandleren, skal du bede om en riesling med fylde, som samtidig har en god portion syre som modspil til den fede and. Det kan kun blive godt!
Vil du gerne have rødvin, kunne du vælge dig en Pinot Noir fra min seneste smagning (klik her), hvor det regnede med hjerter ned over rødvinene fra Californien og Oregon. Pinot Noir vil være et godt valg, fordi du får en let og saftig rødvin, der igen har noget syre og frugtighed, der kan spille op imod andefedtet.
Cabernet Sauvignon fra Californien
Vil du gerne have lidt mere kapow i glasset, har jeg lige smagt en vin, som er en rigtig god makker til en andesteg med kartofler og skysauce og alt det dér, som får min mave til at knurre, mens jeg sidder og skriver. Vi bliver i Californien, nærmere bestemt i Sonoma County – og allerede der bliver det rart. Men bedre endnu … Brutacao Vineyard’s Cabernet Sauvignon er sådan en udgravningsoplevelse: Først opdager du ét lag, så et nyt. Du graver lidt dybere og finder en ny smag, en ny aroma. En gave for din gane. Blød og delikat med tanniner af den behagelige slags. Ingen snerren, kun blide nap. Masser af sorte, modne frugter og bær, noget mocca/mørk chokolade-agtigt og en utrolig dybde. Jeg vidste ikke, Cabernet Sauvignon kunne være så likeable uden at være kedelig. Klart en vin, der skal huskes til julemiddagen og til en dag, hvor der lander en côte de bœuf eller en lammekrone i mit køkken. Den får 5 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Det er Erik Sørensen Vin, der fører Brutacao Vineyard, Cabernet Sauvignon, 2016 til 270 kroner flasken. Find den her.
Confit de canard
De fleste følger deres mors eller anden køkkenautoritets opskrift på andesteg, så sådan én bringer jeg ikke her. Jeg vil til gengæld gerne slå et slag for confit de canard, som jeg synes, er en ualmindelig dejlig måde at få and på.
Confits de canard * 4 personer
Du skal bruge
½ spsk. peberkorn
4-5 fed hvidløg
Frisk timian
2 laurbærblade
1/2 spsk. sukker
2 spsk. salt
4 andelår
500 g andefedt (fås hos slagteren)
Dagen før mortensaften
Knus hvidløg og peberkorn med den flade side af din kokkekniv, og bland med nogle kviste frisk timian, laurbærblade, sukker og salt. Gnid andelårene godt med saltblandingen, og put dem i en tætsluttende pose. Pres så meget luft ud som muligt, og læg dem i køleskabet. Her skal de så ligge og hygge sig og trække smag til sig.
Selve mortensaften
Børst lårene fri af salt, og læg dem i en tykbundet gryde. Hæld andefedtet henover. Andefedtet skal dække lårene. Lad dem nu simre ved lav varme i 2 1/2 time i deres eget fedt. Tag andelårene op, dup dem, og steg dem sprøde på en pande.
Servering
Servér andelårene med hjemmesyltede rødløg, friskbagt flute og en frisk og sprød salat med hakkede hasselnødder (kun hvis du kan få god kvalitet) eller ristede mandler, hjemmelavet vinaigrette af balsamico, olivenolie, lidt dijonsennep og en lille smule flydende honning eller balsamicoglace. Og glem ikke Rieslingen i store glas, hvor du rigtig kan slynge vinen rundt og få glæde af den mineralske og frugtige duft!
PS. Slår appetitten ikke til, må du endelig ikke smide andekødet ud. Lav en rillette af resten (det er lige før, det er det allerbedste). Pil andekødet af, og trevl det med nogle gafler en skål. Bland lidt andefedt i kødet, og rør det sammen. Giv den rustikke blanding lidt havsalt og peber, og put den i et patentglas. Tryk blandingen godt ned i glasset, og sæt den på køl. Spis med samme tilbehør som til confits de canard.
PPS. Hvis tiden løber fra dig, og du ikke når det der med de confiterede andelår, så drøn ned efter en købe-rillette hos Le Gourmand på Værnedamsvej, Irma, Magasins madafdeling eller lignende sted. Det er fast food-udgaven af mortensand, og det skal du hverken skamme eller ærgre dig over.