Er du ikke inviteret på traditionel frokostbord, men derimod på et varmt måltid med lam på menuen, er sagen en ganske anden end det store kolde bord (som du kan læse om her).
Har kokken lavet en lækker lammekølle og stoppet den med hvidløg og rosmarin og simret den i timevis, kræver den en vin med noget rygrad. For at blive i associationskæden med rosmarin og hvidløg, ville jeg i et sådant tilfælde ty til en vin fra det sydlige Rhône.
Et rigtig godt bud på vin til en lammekølle med alt godt fra den sydfranske krydderurtehave kunne være Domaine de Cristias Côtes du Rhône: en rigtig feel good-vin til 79 kr. pr. flaske. Læs mere her.
Mit påskelam skal serveres i form af lammeskank, som er benet på lammet, og hvis kød bliver afsindigt mørt. Køb frisk lam i stedet for kød fra frost, hvis du kan komme til det.
Lammeskank – 4 personer
4 lammeskanke
2 løg, i kvarte
2 gulerødder, i store stykker
½ knoldselleri, I store stykker
2-3 laurbær
10 peberkorn
1 bundt timian og/eller rosmarin
2 dl hvidvin
Vand
Salt & peber
Kom lammeskankene op i en stor gryde sammen med grøntsagerne og krydderurterne. Hæld vin og vand på, til kødet er dækket af væske. Bring det i kog, og skru så ned, så gryden bare står og snurrer, til kødet er mørt og er klar til at falde af benet ved det mindste vindpust. Det tager ca. 2 timer.
Tag kødet op, og stil det til side. Si grøntsagerne fra lammefonden, og kom fonden tilbage i gryden. Fyr godt op for varmen, og lad fonden koge lidt ind. Smag til med salt og peber, og kom kødet tilbage i inden servering, så skankene kan få varmen igen.
Server med et godt brød, frisk pasta, en parmesanmættet kartoffelpuré eller ditto polenta. Uanset ville jeg nok give retten et skud gremolata på toppen (hakket persille, citronskal og hvidløg) for friskhedens skyld – og fordi grønt er godt for øjnene (og den æstetiske sans, når man serverer “kød i mørke”).
Afhængig af dagsformen vil jeg enten servere rosé eller en californisk Pinot Noir til.
Er jeg i rosé-humør, vil jeg gå efter Remas Château Castel des Maures, Cuvée Jeanne 2017. Bliver helt glad ved tanken om det møre lammekød i sin skysovs, der møder et genialt sidekick i form af en provencalsk rosé. Prisen er beskeden, men det er smagen og oplevelsen til gengæld ikke.
Det kan også være, jeg vil flotte mig, fordi det er påske, og så vil jeg smide pengene efter en flaske Director’s Cut Pinot Noir 2015 fra Francis Ford Coppolas Wines. Det er et noget andet prisleje end roséen, for den er helt oppe i 235 kr., men det ville alligevel være dejligt at drikke påskeharen under bordet i disse liflige dråber. Saftig, frugtig, bær-præget rødvin, der er sindssygt godt konstrueret og balanceret. Det er ikke kun film, han kan klippe sammen, den gode Coppola!
Læs om vin til påskefrokosten her …
Billedet er lånt fra Cleaver’s meat market, der sælger frisk dansk lam i Torvehallerne i København. Besøg dem her…