Ottolengi farserede courgetter

Farserede courgetter

Yotam Ottolenghi er en gudsbenådet kok, og jeg er stor fan af hans farverige, smagfulde og delikate grøntsagsretter. Her bringes hans opskrift på farserede courgetter med parmesan, pinjekerner og søde tomater.

Skal man have folk i gang med at spise mere grønt, må man oppe sig. Det er ikke alle, der ukritisk kaster sig over den grøntsagsbaserede mad (børn, mænd og andre forstokkede typer for eksempel). Afhold og afsavn går ikke på den lange bane. Og det er her, Yotam Ottolenghi kommer ind i billedet som en slags kulinarisk superhelt. Manden, der ikke selv er vegetar, men som kan lave grøntsagsretter, der smager så godt, at man faktisk ikke rigtig gider købe kød næste gang, man skal ned i supermarkedet at fouragere.

I stedet fylder man kurven med alle de grøntsager, man kan finde og topper med mandler, sumak, sesamfrø, koriander i kilovis og granatæblekerner. Jeg er kæmpe fan af Ottolenghis køkken og har her fået lov at gengive en af hans raffinerede opskrifter fra den kogebog, der hedder Enkelt.

Glæd dig! Og forær dig selv bogen, hvis du ikke allerede ejer den. Du kan finde den her …

Til 2 personer som hovedret (4 som tilbehør)

2 store courgetter, flækkede (500 g)
½ fed hvidløg, knust
1 stort æg, sammenpisket
40 g parmesan (eller pecorino), fintrevet
40 g frisk surdejsbrød, findelt (1 skive, gerne med skorpe)
100 g cherrytomater, skåret i kvarter
1 stor citron: riv 2 tsk. skal, og pres så 1 spsk. saft
4 spsk. finthakkede oreganoblade, plus nogle ekstra blade til pynt (5 g)
35 g pinjekerner, letristede
3 spsk. olivenolie salt


Sådan gør du …

1. Forvarm ovnen til 230° på varmluft.

2. Udhul courgetterne med en teske, så de får form som små kanoer, men undgå at skrabe for meget ud – siderne skal være ca. 1 cm tykke, og courgetterne skal kunne holde faconen. Læg det udskrabede kød i en si, og pres så meget væde ud, du kan: Du bør have ca. 100 g afdryppet courgettekød tilbage. Kom det i en mellemstor skål, og rør hvidløg, æg, parmesan, brødkrumme og ¼ tsk salt. Kvas tomaterne med fingrene, og kom også dem i courgettefarsen. Rør grundigt rundt, og stil skålen til side.

3. Vend citronskal, oregano og pinjekerner sammen i en anden skål. Rør halvdelen af blandingen i courgettefarsen, og stil resten til side til salsaen.

4. Læg de udhulede courgetter i en mellemstor bradepande eller et ildfast fad med den udhulede side opad. Dryp 1 spsk olie (i alt) over courgetterne, og drys med 1 knsp salt (i alt). Fordel courgettefarsen i udhulningerne, og bag courgetterne i 15 minutter, til fyldet er fast og gyldent.

5. Gør salsaen klar, mens courgetterne bages: Kom citronsaft, de resterende 2 spsk olie og 1 knsp salt i skålen med oregano og pinjekerner, og rør rundt. Lad courgetterne køle lidt af. Dryp salsaen over dem, drys med oreganoblade, og server dem straks.



Vinen til …

Den her ret har så meget smag, at den sagtens kan trække en rødvin i den lettere genre. Det kunne eksempelvis være en dejlig lille vin fra Monthélie, som du kan læse om her.

Er du mere til noget lyst i glasset, anbefaler jeg på det varmeste en dejlig prosecco, som jeg netop har stiftet bekendskab med. Den er som skabt til det grønne køkkens delikate retter. Du kan læse mere om den her.


Tak til …

Det er Ottolenghis danske forlag, Lindhardt og Ringhof, der har delt ud af opskrift og billede fra Yotam Ottolenghis kogebog Enkelt. Den indeholder både vegetariske retter og opskrifter med kød – alt sammen med inspiration i Middelhavets køkkener. Vil du udelukkende have vegetariske opskrifter fra hans hånd, skal du gå efter Plenty – en vanvittig lækker kogebog, som du kan læse mere om her.

Forslag til videre læsning

Vil du have flere tips til mad og vin, så klik her.

Eller tjek en anden øko-favorit ud her …

Indlæg oprettet 233

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen