Med en dejlig aroma af kattepis!?

Afhængigt af hvor poetisk anlagt man er, kan man enten beskrive aromaen som citrusfrugter, der møder hyldeblomst i skøn forening med et snert af græs og æble – eller gribe til mere hårdtslående termer og sige: Vinen lugter af kattepis! Jeg har ikke selv den store erfaring med kattebakker, men det forekommer mig at være en urimelig sammenligning. Alle vinskribenter bringer dog altid den der kat på banen, så der må jo være noget om snakken. Jeg hælder klart til den første beskrivelse, når det kommer til en af mine favoritdruer, Sauvignon Blanc.

Det er den drue, der har sat Sancerre og Pouilly-Fumé på det vinøse verdenskort, fordi der her i Loire produceres nogle sindssygt lækre hvidvine, der er mineralske, friske, crispy og syrerige – men som også har en god portion frugt og blomst i duft og smag.

Jeg husker tydeligt den første gang, en Sancerre fik skovlen under mig, og det er sket ofte siden. Men jeg bliver også indimellem ked af det, for hvis ikke de har balancen mellem syre og frugt, mineralitet og blomst, så kan det faktisk være en sur eller flad omgang.

En sur omgang bliver det sjældent til, hvis man vælger en oversøisk vin på Sauvignon Blanc. Her fremelsker man ofte nogle mere karikerede vine med meget eksotisk frugt og blomst og skruer tilsvarende ned for mineralitet og sprødhed. Man kan sige, at det er Sauvignon Blanc bøjet i neon eller skrevet med versaler. Jeg holder meget af neon og versaler, og jeg kan derfor også godt lide Sauvignon Blanc fra fx New Zealand. Her synes jeg nemlig, de tit holder en god stil, der ikke kammer over, selv om den ofte er mere overdreven end den stramme, klassiske Sancerre.

Der er mange producenter andre steder i Frankrig end i Loire, der bruger druen, og det er sjovt at se, hvad den bliver til, når den bliver dyrket i Languedoc-Rousillon, Ardèche eller indgår i alliancer med andre druer i fx Provence. Så hold øje med kattebakkedruen – det kan være, den også får skovlen under dig!

 

* Prøv den her Sauvignon Blanc-vin *

En generel regel, når det kommer til Sauvignon Blanc: Husk altid at tage den seneste høst (dvs. 2016 i skrivende stund). Får du en ældre version, så har vinen som hovedregel allerede mistet noget af sin frugt og crispyness – og det er vildt ærgerligt! 

Domaine Gibault, Sauvignon Blanc, Val de Loire. Hurra for en vin! Jeg fik den på Ravnsborggade 20A, og det var kærlighed ved første strejf i næsen. Ren sommeressens på flaske fra en producent, der har vundet priser for sine kreationer med Sauvignon Blanc-druen. Den er blødere og rundere end en Sauvignon Blanc plejer at være, men det gør ikke mig noget. Hvis du er hardcore Sancerre-fan vil du måske savne en anelse syre, men jeg synes bare, vinen er lidt mere tilnærmelig. Også prisen er sympatisk. Hos GrapeShop koster den 106 kr. men den kunne have kostet det dobbelte, og jeg ville ikke have fortrukket en mine. Jeg giver den 6 ud af 6 hjerter ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

TIP! Hvis du lige vil øve dig i druens karakteristiske duft og smag, inden du køber 12 flasker Gibault, så kan du smutte ned i Fakta og købe en newzealandsk Sauvignon Blanc til en flad halvtredser: Southbank Estate, Marlborough, Sauvignon Blanc 2016. Masser af grape og helt vildt meget hyldeblomst i duft og smag.

Indlæg oprettet 232

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen