Det er selvfølgelig lidt fjollet at lave en smagning af ting, der rimer på hinanden. Men brisling og riesling var bare for oplagt til, at jeg kunne lade være. Ikke mindst fordi jeg havde en formodning om, at det ville virke…
Jeg holder utrolig meget af riesling, og jeg holder utrolig meget af luksus-fiskekonserves. Så da jeg forleden fik fat i et par dåser brisling fra den danske producent Fangst, følte min indre rimsmed en ubændig trang til at lægge en flaske riesling på køl for at se, om ikke det var et match.
Der har traditionelt været et stort brislinge-fiskeri i hele Østersøen, men da bestanden af den lille sildefisk blev truet, stoppede fiskeriet, og den forsvandt ud af vores kulinariske bevidsthed. Nu er bestanden tilbage på et niveau, hvor fiskerne igen må fange brislinger. Og hurra for det – det er jeg fan af! Kan man lide sardiner, er der er god grund til at kaste sig over brislingen. Kødet er meget fint, og den lille brisling har derfor en meget lækker, blød konsistens. Jeg smagte både en røget og en tørret/saltet version og serverede dem lige ud ad landevejen med ristet ølandshvedebrød og citron. Den tørrede/saltede brisling – den der hedder #4 – blev min favorit. Virkelig en delikatesse, som jeg helt klart skal have som fast bestanddel på mit mad-repetoire. Begge varianter var i øvrigt sirligt lagt i koldpresset rapsolie, og både syns- og smagsindtryk var særdeles delikat.
Mad og vin, der rimer OG virker
Og så var der det der rim på brisling/riesling. Det viste sig heldigvis ikke bare at være en fiks idé. Min riesling havde en meget syrlig side, som næsten gjorde det ud for den citron, man kommer på sin brisling for at få lidt friskhed til fisken. Samtidig var vinen fyldig nok til ikke at forsvinde i mødet med den fede brisling. Det smagte faktisk så godt, at jeg blev lidt flov over, at rimet er så banalt. Men altså: Det virkede, og jeg vil varmt anbefale andre at kaste sig ud i de små Østersøfisk ledsaget af tør riesling!
Jeg ved, at Fangst eksperimenterer med forskellige nye produkter til deres kollektion af kvalitetskonserves – og jeg glæder mig til mere fra Fangsts side. Jeg tør dog ikke love, det kommer til at rime næste gang, jeg anmelder …
Vil du læse min anmeldelse af Domaine Schoffit Riesling Vieilles Vignes Lieu-dit Harth 2016 – så skal du bare klikke her.
Du kan også hoppe over forbi FANGST og læse mere om produkterne på hjemmesiden – det foregår her.