Det er ingen nyhed, at vinens verdenskort ændrer sig markant i disse år. Dansk vin vinder internationale priser, og England er fuldt ud anerkendt som vindyrkende nation. Men det var, da jeg for godt et år siden fik serveret en svensk rødvin på merlotdruen, som især kendes fra Bordeaux, at det for alvor gik op […]
Om græske druer (og mænd)
Engang var græsk vin associeret med industri-retsina, som kun kunne glide ned, hvis man i forvejen var beruset af stemningen. Men nu byder Grækenland på Europas måske mest spændende vinkort. De fleste har prøvet det, og i den forbindelse snakker man af en eller anden grund ofte om retsina. Det velkendte fænomen med en betagelse […]
Roséens vinherredømme
Vinanmelderne hader den, mens den vækker begejstring hos publikum. Portræt af rosévinen, der er godt i gang med at erobre verden. Der er nogle, som med længsel venter på stenbiderens ankomst til de danske farvande, andre imødeser fulde af forventningens glæde de første nye kartofler. Og så er der alle os, som venter på, at […]
Hvid januar
Egentlig er “Hvid januar” navnet på Sundhedsstyrelsens kampagne, hvor man i årets første måned ikke rører alkohol overhovedet. Med mindre man tolker “hvid” lidt mere lidt rummeligt … Oven på et 2020 med lidt rigeligt vin åbnet i corona-selvmedlidenhedens navn, har jeg for første gang i mit voksne liv kastet mig ud i en alkoholfri […]
Søren Frank kan ikke få den op at stå over rosé
I klummen ”Rosévin er som et afbrudt samleje” i Berlingske ærgrer Søren Frank sig over, at det er blevet lødigt at sætte rosévin på bordet. Ifølge Søren Frank er rosé kun for folk, der faktisk ikke kan lide vin, selv om han efterfølgende ved brug af en kilde, den berømte roséproducent Ott, skriver, at rosé […]
Blixens mirakelkur: champagne og litteratur
Al den snak om sygdom, mangel på testudstyr og sengepladser har uvægerligt fået mig til at tænke på Karen Blixen, der var udsat for ret voldsomme forgiftninger – og som (skal man tro hende selv) kurerede sig selv ved hjælp af henholdsvis champagne og litteratur. Karen Blixen elskede at drikke skum (hendes ord for champagne), […]