Blæksprutte – serveret som carpaccio

Sidste vinter sad jeg på stranden i Nice og nød solens magt, da jeg så en mand komme gående langs vandet med en Eastpak-rygsæk på. Ud af rygsækken tog han en hønsefod (!) og satte den på en krog for enden af en lang fiskesnor. Som en anden hammerkast-atlet slyngede han hønsefoden ud i Middelhavets blå – og efter overraskende kort tid hev han den flotteste ottearmede, bravt kæmpende blæksprutte ud af bølgerne. Til trods for dens breakdance-lignende kamp for livet, endte den lynhurtigt nede i en plasticpose og kom derefter om i rygsækken, og hønsefoden røg retur i havet på jagt efter flere af samme slags. Eastpak bliver aldrig det samme igen – nu er rygsække ikke længere sådan nogle, der indeholder skolebøger, madpakker og en varm trøje. Nu kan der være hvad som helst i!

Jeg synes, blæksprutten er ét af de sejeste dyr overhovedet. Alt ved en blæksprutte er på en eller anden måde bare fascinerende. For det første har den tre hjerter, og den kan skifte farve og form som en sand mester i camouflage. Den kan snige sig hen ad havbunden på de bølgende arme, komme gennem de mindste sprækker og skyde sig op gennem havoverfladen som et projektil, og den kan åbne syltetøjsglas med et snuptag, hvis bare der er en lækker nok godbid i det. Hvis jeg skulle være et dyr, ville jeg være en blæksprutte!

Fordi dyret er så sejt, elsker jeg per definition retter med blæksprutte: risotto og pastaretter, der er farvet med blæksprutteblæk – det er der noget barnligt sejt ved. Og så er der ikke meget, der kan slå oplevelsen af at befinde sig på en lille sydeuropæisk restaurant med en tallerkenfuld små blæksprutter, der er lige er fisket op af havet, en eller anden lækker dressing og et koldt glas hvidvin.

Her får du opskriften på ottearmet blæksprutte, serveret som carpaccio. Jeg har fået det flere steder i syden, og jeg synes, du skal kaste dig ud i projektet. Det er en vanvittig flot ret, og der er garanti for wow-effekt, når du sætter fadet foran dine gæster.

Få din fiskehandler til at ordne blæksprutten for dig; den skal have fjernet sit skarpe næb, og så skal du sikre dig, den er klar til tilberedning: Grækerne banker den ubønhørligt ind i klipperne efter fangsten for at mørne den – franskmændene fryser den ned. Du må gøre hvad du vil – jeg foretrækker at fryse den ned, hvis ikke den kommer fra frost hos fiskemanden. Men det er vigtigt, at du gør en af delene, for ellers bliver den ikke god!

 

Ottearmet blæksprutte – nok til mange

Du skal bruge

1 ottearmet blæksprutte, renset

1 flaske hvidvin

Vand

3-4 laurbærblade

1 spsk. peberkorn

2 økologiske citroner

Rød peber, skåret i små bitte tern

Gule tomater, skåret i tynde både

Olivenolie

Salt & peber

Chiliflager

Basilikum

Persille

 

 

Sådan gør du

Dag 1

Kom blæksprutten ned i en stor gryde, og dæk den med vin og vand. Bring gryden i kog, og kom laurbærblade og peberkorn ned til dyret. Lad nu blæksprutten koge godt en time, til den er mør.

Sluk for gryden, og lad den stå lidt. Efter en halv times tid, tager du blæksprutten op af gryden og lægger den i rullepølsepresse, hvis du har sådan én – og ellers i en rugbrødsform med noget tungt ovenpå, der kan holde blæksprutten på plads i formen. Sæt nu blæksprutten på køl til dagen efter.

 

Dag 2

Tag blæksprutten ud af formen, og skær den i ultra tynde skriver. Gør dig umage og sjusk ikke med tykkelsen – det er lækrest helt tyndt.  Hvor meget du skal skære, afhænger af, om du vil servere sprutten som forret eller hovedret. Vend nu blæksprutte-skiverne i en blanding af olie, citron, salt og peber.

Tag et stort fad – helst dit yndlings – og fordel blæksputtecarpaccioen på det. Giv den godt med citronsaft, olivenolie, salt og peber. Fordel peberfrugt og tomater ud over fadet med blæksputten, og drys lidt chiliflager ud over sammen med reven citronskal, persille og en håndfuld basilikum. Servér fluks med et godt brød og en dejlig sprød hvidvin. Det kunne være en Sauvignon Blanc for eksempel.

Indlæg oprettet 215

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen