Vin til stenbiderrogn

Stenbiderens veje er uransagelige. Sidste år var det ikke til at opdrive en stenbider herhjemme. Fiskerne nede på havnen trak opgivende på skuldrene og kiggede fortvivlet ud over Øresund. En ørkenvandring, hvad angik små lækre madder med rogn, cremefraiche og rødløg. I år er det heldigvis anderledes – og du kan mæske dig i ”nordens kaviar” det næste stykke tid.

Jeg kan bedst lide at servere rognen på ristet brød (og ikke blinis) med lidt cremefraiche, finthakket skalotteløg og dild på toppen – og lige et lille squeeze citron. Til det skal man vælge en hvidvin, der er frisk, crisp, mineralsk og tør – sådan lidt “spids” i det – uden at være sur naturligvis.

 

Mini-guide: vine til stenbiderrogn

Gå efter druer som Riesling, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner eller Chardonnay (ikke fadlaget version). Du kan også navigere efter områder – kig i det tilfælde efter fx Sancerre, Pouilly-Fumé, Chablis, Alsace, Mosel, Rheingau eller tag om på den anden side af kloden og drik Sauvignon Blanc fra New Zealand. Vinen skal altid være tør: Sec, trocken, dry. Du kan også vælge en tør cava – det catalanske svar på Champagne – virkelig også en fin makker! En ægte Champagne, hvis du er i stor i slaget. Der er noget skønt ved både at indtage bobler i form af rogn og bobler i form af vin. Drikker du cava eller Champagne, skal du have en extra brut eller brut-version – så er den nemlig tør og passer til stenbiderrognen.

 

Mit valg: Lækker Sancerre-wanna be

Hvis jeg havde frit valg på alle hylder og ikke skulle skæve til økonomien, ville jeg nok drikke en flaske Henri Bourgeois, Sancerre, Les Baronnes 2016 sammen med stenbiderrognen. Jeg smagte den til et selskab for nylig, og oh là là for en dejlig vin. Desværre i den dyre ende af skalaen med sine 229 kr.

Heldigvis for mig laver Domaine Henri Bourgeois også en Sancerre-wanna be, hvor Sauvignon Blanc-druerne kommer fra marker i et større område langs Loire-floden. Vinen bærer derfor betegnelsen ’IGP Vin de Pays du Val de Loire’ og ikke ’AOC Sancerre’. Mycket teknisk – og det kan du læse meget mere om andre steder, hvis du vil nørde lidt.

Pointen er, at det er en mindre ’fin’ vin, men der er dog ingen grund til at tro, at det familiedrevne domæne ikke gør sig umage med denne vin, der bærer det underspillede navn ’Petit Bourgeois’. Underspillet navn – men ikke underspillet vin. Virkelig lækker og indbegrebet af en Sauvignon Blanc i Sancerre-stilen. En vild duft af passionsfrugt og hyldeblomst pirrer dine næsebor, mens vinen er sprød, syrlig og crisp og meget smag- og kraftfuld, selv om den også er elegant og spinkel. Som du næsten kan høre: Masser af vin for pengene. Og apropos pengene: Prismæssigt er vi desværre stadig over de 100 kr., men ikke meget og altså, nogle gange skal man flotte sig, og du kommer ikke til at fortryde den lille Bourgeois til din stenbiderrogn. Jeg giver den 5 ❤️❤️❤️❤️❤️

Domaine Henri Bourgeois, Petit Bourgeois, 2016, 135 kr. hos Kjær & Sommerfeldt.

Se nogle bud på cava her og den vaskeægte Champagne her. Læs min guide til Chablis her – og få et bud på en lækker Chablis-look a like her.

Indlæg oprettet 122

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen
Inline
Inline