Primadonna-Pinot

Jeg har været i Irma, Super Brugsen, Fakta, Netto og Rema. Jeg har været i Chile, Tyskland, Argentina, New Zealand, Californien, Sydafrika og i Loire, Alsace, Bourgogne, Languedoc og Provence i Frankrig. Jeg har været helt oppe på den store smagsklinge, og jeg har rynket på næsen i bar ærgrelse. Jeg har gurglet, spyttet, smidt ud og hældt mislykkede forsøg i min stop spild af vin-sauce. Jeg har været nede at skrabe bunden rent prismæssigt, og jeg har også tømt sparegrisen. Jeg har læst i vinbøgerne for at finde en måde at navigere i forhold til denne drue, og i alle som én står der: “Det er en meget vanskelig drue at dyrke”. Sikkert – men det er så sandelig også en vanskelig drue at finde på flaske, hvis den skal være til at betale og være god. Alle kan selvfølgelig hive en rød Bourgogne ned fra hylden og smække en tusse på disken, men det er jo sjovere at finde en vellykket Pinot Noir uden at skulle helt op i de beløb hver gang. Og det er svært!

 

Mislykket vinmission

For det er naturligvis Pinot Noir, jeg taler om. Den blå drue, som er legendarisk i rødvinene fra Bourgogne og i mange af boblerne fra Champagne; som har en tynd skal, der nemt går i stykker; som reagerer voldsomt på temperatur-svingninger; som har lavt udbytte og er i virkeligheden bare vildt besværlig for vinbonden at have med at gøre. Vinmarkens primadonna. Men ligesom det er med mange andre primadonnaer, kan den også have uforlignelig charme, være indtagende, sindssygt dejlig og ikke til at stå for – på trods af alt bøvlet. Og det var fandme bøvlet.

Jeg havde egentlig sat mig for at lave en guide til Pinot Noir, du kunne gå ned og købe sammen med dine almindelige indkøb: Et godt bud på en Pinot Noir fra hvert af de store supermarkeder. Det syntes jeg, ville være fedt for mine læsere. Men på sporet af Pinot Noir i dagligvarehandlen måtte jeg sadle om, for jeg kunne ikke finde nok primadonna-vin, der kunne bruges til noget.

Så jeg gik til Otto Suensson, Erik Sørensen Vin, Theis Vine, Kjær & Sommerfeldt, Fine Wines og mange flere endte med at falde både fransk og californisk Pinot Noir på den forkerte side af 500 kr. På én og samme tid lykkeligt og ulykkeligt. Lykkeligt, fordi det var så dejlig vin og samtidig ulykkeligt, fordi det var så langt fra mit mål om finde frem til noget lækker og tilgængelig vin.

Men så en dag var den der! Af alle de flasker, jeg har været igennem, synes jeg allerbedst om en let og forførende chilener.

 

Aniello Pinot Noir “006”, Riverside Estate, Rio Negro, Patagonia 2016

Vi befinder os på det sydamerikanske kontinent, hvor klimaet i Patagonien i Argentina efter sigende skulle være ideelt til dyrkning af den vanskelige Pinot Noir. Når man smager på denne dejlige og lette vin, kan man kun nikke anerkendende til den påstand. Den er saftig, smooth og smagfuld. Den er lys, og der er masser af bær at komme efter, uden at vi ryger helt ud ad en saftevandstangent. Den er likeable uden at være en kedelig pleaser; den har bløde tanniner og en rar syre. Det er en vin, der giver dig lyst til at rykke teltpælene op og drage mod pampassen og det forjættede Latinamerika. Hvis du beslutter dig for at blive hjemme, kan du heldigvis købe vinen hos Erik Sørensen Vin, hvor den koster 120 kr. pr. flaske, hvilket jo er markant billigere end lige så lækker Bourgogne-vin og også en flybillet til Argentina for den sags skyld. Jeg giver den 5 ud af 6 hjerter ❤️❤️❤️❤️❤️

Køb den her

 

Andre Pinot-anbefalinger

Hvis ikke du lige kommer i nærheden af Erik Sørensen Vin eller bare falder over en af nedenstående vine, tøver jeg ikke med at anbefale dem.

 

Under 50 kr.

Indomita, Gran Pinot Noir, Chile 2016

Dette er sympatisk Pinot Noir til sympatiske 40 kroner i Fakta. Jeg drak den let afkølet og nød, at den var let, ligetil og læskende. Nej, den er ikke biodynamisk og gødet ved fuldmåne. Nej, den er ikke kompleks og indforstået. Nej, den er ikke håndplukket og fodtrampet. Men nu er det jo heller ikke sådan, at man altid har lyst til at se en fransk helaftensfilm uden dialoger, som har taget 10 år og en ulykkelig skilsmisse at få bragt til verden. Nogle gange har man lyst til en krimi med et godt plot og et overskueligt persongalleri. Det er det samme her. Tag lidt let på denne på alle måder lette vin, og nyd, at der stadig findes value for money derude.

 

Omkring 100 kr.

Art Nostros, Pinot Noir, Chile 2014

Irma har haft denne Pinot Noir på vin-repetoiret i mange år, og det forstår jeg godt. Den er sympatisk til prisen og endnu mere sympatisk til prisen, når den er på tilbud, hvilket den ofte er. Du kan med ro i sindet tage den charmerende chilener med hjem. Den er blød og velourlækker, men ikke uden tanniner, der giver lidt modstand. Masser af modne bær i smagen og bestemt ikke et dårligt bud på en aften i selskab med Pinot Noir.

Køb den her

 

Over 200 kr.

FEL, Anderson Valley, California 2015

Næste stop er i Californien for at stifte bekendtskab med en vild og vidunderlig Pinot Noir. Man fristes til at sige, at selvfølgelig er det her den amerikanske fortolkning af Pinot Noir. Her er vi ikke ude i antydningens kunst – nej, her bliver der kørt i store biler, bøjet budskaber i neon og malet med den brede pensel i en vin, som man næsten har lyst til at fortynde … hvis det da ikke lige var, fordi den bare smager så godt. Man kunne faktisk godt have lyst til at fortynde prisen lidt, for den ryger helt op i 329 kr. hos FineWines. Men hvis man vil prøve en intens, generøs og fyldig Pinot Noir, der er ladet med smag (og glemmer alt om kontoudtog for en stund), så køb en FEL, og du vil ikke fortryde.

Køb den her

 

Mit frankofile hjerte bløder lidt over, at jeg ikke kan tilføje en Bourgogne-vin til listen, men jeg har endnu ikke fundet den burgundiske Pinot Noir, hvor der er balance mellem pris og kvalitet. Jeg bilder mig ikke ind, jeg får Bourgogne-vin fra andre steder end Bourgogne, for det er en ekstrem terroir-følsom drue – og der smager jo kun af Bourgogne i Bourgogne. Men der findes vinmagere andre steder, der kan lave let Pinot Noir i Bourgogne-stil – og det er måske der, man skal muntre sig, hvis man ikke vil ruineres!

 

 

Indlæg oprettet 146

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen
Inline
Inline