Fjordrejer og vinen til

Hvis jeg nogensinde har gjort værdifulde opdagelser, så skyldes det mere tålmodig opmærksomhed end noget andet talent.”

Det er videnskabsmanden Isaac Newton, der er ophavsmand til disse ord. Hvis ikke jeg vidste bedre, ville jeg tro, han også var ophavsmanden til en fjordreje-mad. For det er så sandelig en værdifuld opdagelse, at nogen har fundet på at spise den lille reje – og det kræver en hel armé af engle og deres tålmodighed at lave sig en mad. Fjordrejen er legemliggørelsen af mantraet ”du skal yde for at nyde” ….

 

Sådan koger du fjordrejer

Du kan selvfølgelig vælge at købe fjordrejer, der er pillet, men hvis du vil være helt sikker på, at rejerne er pivfriske (og ikke fløjet frem og tilbage til Nordafrika for at blive pillet ud af deres skal), skal du selvfølgelig koge og pille dem selv. Hos fiskemanden kan du nemlig tjekke, at rejerne er levende, når du køber dem. Hvis de ikke allerede ligger og hopper og danser i kølemontren, får du lige din fiskemand til at jage en hånd ned i de små skaldyr – og så skulle de gerne vågne op og springe rundt. Gør de ikke det, må du spise fjordrejer en anden dag!

Hjemme i køkkenet skal du bringe en stor gryde med vand i kog. Nogle tilsætter salt, sukker og dild, men jeg foretrækker bare at salte vandet. Når vandet spilkoger, dumper du dine fjordrejer ned i det varme bad. Kog dem kun i 1 minut! Ikke mere end det. Hæld dem i et dørslag og skyl dem med koldt vand, så de ikke koger videre.

 

Tålmodighed er en dyd

Nu starter testen af din tålmodighed. Der findes to typer af fjordreje-spisere: Dem der spiser, mens de piller rejer og når meget sent i mål med en regulær mad, og så dem, der dydigt piller reje for reje og laver sig en nydelig mad med frugten af anstrengelserne. Mit rejepilleri er et kaos, og jeg har øjeblikke, hvor jeg ønsker, jeg var mangemillionær med egen kok, der ordnede sådan noget for mig … Men der er heldigvis virkelig en belønning for anstrengelserne. En fjordrejemad smager som intet andet, og mit mundvand løber ved tanken om et stykke godt brød, lidt hjemmerørt mayo, et squeeze citronsaft og en anelse dild og antydning af friskkværnet peber. Min sjæl, hvad vil du mere?

 

Vin til fjordrejer

Fjordrejer har en fin, mild og delikat smag med en anelse sødme. For ikke at overdøve deres finesse, skal du vælge vine, der er friske, lette og rene i udtrykket. Det gør ikke noget, at vinen byder på en antydning af frugt, for det vil akkompagnere rejekødets sødme rigtigt fint.

Gå efter:

  • de helt lyse roséer fra fx Provence
  • hvidvine uden fadlagring: Fx Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner
  • Champagne, cava eller tør mousserende vin fra andre steder

Lige nu er jeg selv helt vild med Vinho Verde, der på en eller anden måde bare igen og igen viser sig at være den perfekte ledsager til mit sommerkøkkens lækkerier: asparges, ærter, salater, fisk – og helt eminent til fjordrejer.

Min favorit er Vinho Verde Loureiro, Quinta de Gomariz 2017 fra Løgismose. En helt fantastisk hvidvin, der bliver svær at vippe af pinden som favorit-forårsvin. Jeg har giver den 6 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️. Læs mere her.

Indlæg oprettet 124

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen
Inline
Inline